De bijzondere missie van Land Life Company

De bijzondere missie van Land Life Company

Bomen planten met GPS-nauwkeurigheid


Twee miljard hectare aangetast land voorzien van bomen, dat is de missie van Land Life Company. Een Nederlands boomplantbedrijf met wereldwijde bekendheid en impact. Technologie speelt hierin een grote rol. Denk aan technieken voor het verwerken en inwinnen van data, zodat de bebossing steeds slimmer en efficiënter gebeurt. Trimble Catalyst en de Trimble R1, geleverd door Geometius, worden door deze onderneming gebruikt voor plaatsbepaling. 

Door de redactie

Land Life Company wil twee miljard hectare land voorzien van bomen.

Twee miljard hectare is een haast onvoorstelbare oppervlakte. Het oppervlak van Nederland bedraagt maar net iets meer dan vier miljoen hectare als ook al het wateroppervlak wordt meegerekend, dus wie het over twee miljard hectare heeft, praat over een totaal van ongeveer vijfhonderd keer Nederland. De missie van Land Life Company om twee miljard hectare aangetast land aan te pakken, is dus bepaald ambitieus te noemen. De onderneming timmert echter al stevig aan de weg. Sinds de oprichting in 2013 heeft het bedrijf al 1.287.479 bomen gepland. Dit is goed voor 1.827 voetbalvelden aan hersteld land en 239.845 ton aan CO2-afvang. In meer dan 25 landen zijn al bomen gepland door de onderneming, voornamelijk op het platteland waar bijvoorbeeld agrarische activiteiten het land hebben uitgeput.

Trimble-software en een door Land Life Company zelf ontwikkelde app worden ingezet om de aangeplante bomen te monitoren.

Een helpende hand
Het werken in droge gebieden vraagt om methoden die bomen laten groeien, op plekken waar ze dat normaal gesproken niet kunnen. In een gezond natuurgebied worden boomzaden die op de grond vallen door de omliggende vegetatie beschermd tegen te veel zonlicht en wind en kunnen ze uitgroeien tot bomen, maar in bijvoorbeeld hele droge gebieden maakt de plant vaak geen kans en droogt deze al tijdens de eerste zomer uit. Daarom heeft Land Life Company een soort bomencouveuse ontwikkeld: een kartonnen bak die de plant de bescherming biedt om in alle rust te kunnen groeien. Dankzij een waterreservoir dat 25 liter water bevat en een voedingssysteem dat ervoor zorgt dat de plant een half kopje water per dag krijgt, krijgt de boom de kans om het eerste jaar door te komen. Door een paar duizend van deze bomen bij elkaar te planten, ontstaat er uiteindelijk een gebied dat wel beschutting biedt tegen de elementen en waarin nieuwe zaden wel weer de kans krijgen om uit te groeien tot bomen.

Analyse
Het inwinnen en analyseren van data speelt een grote rol bij het werk van Land Life Company. Met de juiste analyses zijn belangrijke vragen te beantwoorden die helpen bij het optimaliseren van de werkzaamheden van het bedrijf. Zo wil de onderneming graag weten welke bomen het beste groeien onder welke omstandigheden en op welke locatie. Voor dataverrijking en plaatsbepaling worden tegenwoordig de Trimble R1 GNSS-ontvanger en Trimble Catalyst ingezet door Land Life Company. Dat is niet altijd zo geweest: in de beginjaren kregen alle bomen van de boomplantorganisatie een papieren tag met unieke QR-code. Dat was een tijdrovende methode die bovendien niet zo efficiënt bleek: ieder jaar verdween tien procent van de labels en daarnaast was het lastig om bomen terug te vinden.
Plaatsbepaling met behulp van GPS was een logische vervolgstap toen er werd gezocht naar een verbetering van het proces. In 2019 stapte Land Life Company dan ook over op een nieuwe methode door voor het eerst bomen te planten met een exacte GPS-locatie bepaald met behulp van de Trimble-apparatuur. Het voordeel hiervan is dat daarmee exact in kaart kan worden gebracht waar welke boom staat en het zo mogelijk is om verschillende boomplantmanieren met elkaar te vergelijken. De verzamelde data bieden de mogelijkheid om dit nog efficiënter te doen.

Voor dataverrijking en plaatsbepaling wordt Trimble Catalyst ingezet door Land Life Company.

App voor iedereen
De software van Trimble wordt gebruikt in combinatie met een door Land Life Company zelf ontwikkelde app. De ervaringen met Trimble Catalyst en de applicatie zijn positief. De combinatie is betrouwbaar, nauwkeurig en door iedereen te gebruiken. Ook lokale vrijwilligers, die niet gewend zijn om met een smartphone te werken, blijken er makkelijk mee overweg te kunnen. Ondertussen werkt Land Life Company daadkrachtig verder aan zijn missie en nieuwe innovaties. Zoals een nieuwe machine, die automatisch bomen kan planten, zodat dit niet langer handmatig hoeft. Ook hiervoor wordt gebruikgemaakt van GPS-techniek: de Trimble R1 GNSS-ontvanger is gemonteerd op de bomenplantmachine.

Website Geometius

Website Land Life Company

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top