Dataharmonisatie INSPIRE Annex I: deadline 23 november

Dataharmonisatie INSPIRE Annex I: deadline 23 november

In de INSPIRE-wiki geeft Geonovum zeven praktische aandachtspunten en tips die dataproviders kunnen nalopen op weg naar de harmonisatie-deadline van 23 november 2017. Waar moet je op letten?

Voor de datasets die onder Annex I van INSPIRE vallen, geldt dat zij vanaf 23 november 2017 conform de INSPIRE-dataspecificaties beschikbaar moeten zijn. Oftewel: de data moet geharmoniseerd worden aangeboden.

Aandachtspunten

Bij dataharmonisatie is het van belang op een aantal punten te letten. Hieronder een verkorte weergave van de zeven aandachtspunten.

  • Bij / tijdens harmonisatie: valideer tussentijds met de INSPIRE validator de datasets, zodat vroegtijdig eventuele fouten opgelost kunnen worden.
  • Na harmonisatie en een geslaagde validatie: werk de dataset metadata van de betreffende dataset bij en voer de conformiteit op in de metadata.
  • Zorg dat de View Service voldoet aan de eisen die INSPIRE stelt voor geharmoniseerde data. Gebruik de View Services validator voor WMS, en let ook op de eisen voor geharmoniseerde data om te valideren.
  • Zorg dat de Download Service voldoet. Bijvoorbeeld, voor een WFS: controleer of de WFS de featureTypes aanbiedt zoals die in de INSPIRE GML schemas van de dataspecificaties staan.
  • Controleer of de service metadata nog actueel is / klopt. Bijvoorbeeld als er een ander service endpoint is (voor de Download Service en/of View Service), moet de service metadata bijgewerkt worden.
  • Bij metadata (dataset en service metadata) in het NGR: let op dat de categorie inspire is geactiveerd, anders verschijnt de metadata niet in de INSPIRE Discovery Service.
  • Na bijwerken van dataset metadata: voer de verwijzing naar de metadata (de UUID) op in het INSPIRE aanmerkingsregister, zodat bekend is voor welke aangemerkte dataset daadwerkelijk data gepubliceerd is conform de eisen van INSPIRE.

Website Geonovum | Checklist dataharmonisatie

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top