Dalux InfraField 3D-software voor grootschalige infrastructuurprojecten

Dalux InfraField 3D-software voor grootschalige infrastructuurprojecten

Bouwsoftwarebedrijf Dalux introduceert InfraField, 3D-software die kilometers aan ontwerp en documentatie samenvoegt en toegankelijk maakt binnen één digitaal platform. Deze technologie speelt momenteel een ‘onschatbare’ rol in het grootschalige Sotra Link-project in Noorwegen.

 


Communicatie op de bouwplaats
Bij de bouw van een spoorweg of een tunnel werken grote teams, zoals landmeters en grondwerkers, samen op bouwplaatsen. Elk team gebruikt zijn eigen beheersysteem en kan zomaar kilometers van elkaar aan het werk zijn. De schaalgrootte van infraprojecten vormt vaak een uitdaging voor de communicatie op de bouwplaats, wat leidt tot fouten, meningsverschillen en uiteindelijk problemen met het op koers houden van het project. Dalux, als softwarebedrijf voor de bouw en infra met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, gaat deze uitdagingen aan met InfraField, een nieuwe digitale tool voor civieltechnische werken.

InfraField is speciaal ontwikkeld voor het beheer van grootschalige infrastructuurprojecten en kan kilometers aan 2D- en 3D-modellen ontsluiten via één enkele app. De software is gebaseerd op BIM (‘Building Information Modelling’) technologie en stelt werknemers in staat om 3D-modellen op hun telefoon op locatie te bekijken, evenals on-site kwaliteitsbewaking gekoppeld aan het model in een 3D-omgeving. InfraField is een gespecialiseerde softwaretool voor het digitaal beheer van infrastructuurprojecten, zowel on- als off-site.

Grootschalig project omarmt gespecialiseerd BIM-software
Sinds 2022 wordt Dalux als on-site tool gebruikt door FCC Construction, dat het Sotra Connection-project uitvoert. Het project omvat de ontwikkeling van een snelweg, waaronder de aanleg van ongeveer 80 kilometer (snel)weg, ongeveer 200 bouwwerken, 11 tunnels en een vierbaans hangbrug.

Volgens Laura Belarra, BIM-coördinator bij FCC Construction, is een 3D-tool die speciaal is afgestemd op infrastructuur cruciaal voor het voldoen aan complexe projecteisen voor grootschalige civiele werken: “Wij werken al jaren nauw samen met Dalux. Met de voortdurende evolutie van de BIM-wereld en steeds hogere projecteisen in het Sotra Link-project zijn we blij dat Dalux voortdurend nieuwe functies ontwikkelt die aan onze specifieke wensen voldoen”.

FCC Construction leidt de joint venture Sotra Link Construction en managed het Sotra Link-project (Rv. 555 Sotrasambandet), die het eiland Sotra verbindt met de stad Bergen. Het project is de grootste opdracht ooit die toegekend is door de Noorse Wegadministratie – een op modellen gebaseerd project met uitdagende digitaliseringseisen, volgens de normen van NPRA (Noorse Openbare Wegadministratie, Statens Vegvesen).

Geometrische informatie ondersteunt de on-site samenwerking
Met InfraField kan uitvoerend personeel via de Dalux-app hun exacte locatie op kilometers 3D-modellen zien. Tevens is ruimtelijke informatie op te vragen als diensten en nutsvoorzieningen in de directe omgeving. FCC Construction vindt dat digitaal samenwerken essentieel is voor dit soort projecten. Het toegankelijk maken van deze informatie voor alle werknemers op de Sotra Link-locaties zorgt voor een optimale communicatie tussen verschillende teams.

“De BIM-GIS-functie stelt ons in staat om meer dan 1500 3D-modellen (waaronder tunnels, bouwwerken en wegen), meerdere 2D-lagen (milieu, zoneplannen…), en bijna 300 wegalignmenten samen te voegen¨, aldus Belarra. “Dit zorgt voor een duidelijk ruimtelijk en visueel begrip van de gedeelde informatie voor alle gebruikers. Het gecoördineerde model, direct toegankelijk voor onze collega’s ter plaatse, maakt Dalux als informatiebron onschatbaar”.

InfraField heeft, als onderdeel van de 3D-omgeving van het Sotra Link-project, het grootste digitale model van een hangbrug ter wereld.

Belangrijkste functionaliteit van Dalux InfraField
• Volledige digitale gereedschapskist voor civieltechnische projecten op één platform.
• Bekijk 3D-modellen in de context van Geografische Informatiesystemen (GIS)-gegevens; bijvoorbeeld bodemlagen, leidingen en kabels rond de locatie.
• GPS en coördinaten tonen de exacte locatie van de gebruiker op het project.
• Werkt offline, bijvoorbeeld in tunnels, en synchroniseert wanneer de verbinding is hersteld.

Website Dalux

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top