Column: Zomaar een situatie op de werkvloer

Column: Zomaar een situatie op de werkvloer

U bent inmiddels bekend met mijn superieure kenmerken als het orakel en super CAD-gebruiker en nog een paar superlatieven die het maximaal aantal toegestane woorden van deze column ver te boven gaan. Als u nog niet zo lang mijn columns leest dan weet u het nu. Mijn kwaliteiten staan in het geheel niet ter discussie.

Uw respect voor mijn deskundigheid raakt mij. U mag best weten dat ik die last om het ook voor u waar te maken een enkele keer zwaar vind. U treft mij hier op zo’n kwetsbaar moment. U kunt van deze situatie geen misbruik maken want het is al voorbij. Omdat u zo’n moment waarschijnlijk nooit zult meemaken, wil ik u er best iets over vertellen. Het was op een woensdagochtend, 9.14 uur, toen ik besefte dat er iets mis met mij was: ik ervoer druk. Het was niet veel, het duurde niet lang, maar het was er wel degelijk en ik kon het niet ontkennen. Met mijn hele bewustzijn besefte ik het. Ik ging door een hel. Het was een persoonlijk drama waarvan ik de heftigheid nog niet eerder had meegemaakt. Wat gebeurde er? Dit: onaangekondigd stelde iemand mij een vraag. Hij vroeg mij naar de achterliggende overwegingen van de nieuwe toolpaletten in AutoCAD 19. Ik hoorde het. En toen, en toen… Niets.

Ik moest nadenken. Het antwoord kwam niet direct oppoppen. Het klamme zweet brak mij uit. In een split second sloeg de paniek toe. Gelukkig kwam de oplossing in de volgende split second: “Wat denk jezelf?”, zei ik tegen de persoon die mij zojuist, zonder het zelf te beseffen, hét moment had bezorgd. In plaats van de lopende antwoordmachine was ik een dienend leider geworden. Ik weet dat dienend leiderschap betekent dat leidinggevenden zich in dienst stellen van de mensen op de werkvloer en zich richten op de ontwikkeling van het gepeupel waar ze over gaan. Dat had ik dus zojuist gedaan. Het had inmiddels alweer lang genoeg geduurd en daarom nam ik het gesprek weer over en stelde ik hem gerust met de woorden dat vragen stellen niet altijd een teken van zwakte is. Ik besefte dat ik als (dienend) leider tot grote hoogte was gestegen. Het is maar goed dat hij nooit komt te weten dat dit zijn bonus koste.

Heeft u ook een fijne leidinggevende? Laat het weten via: redactie@cadmag.nl of reageer via de site.

Dienend ingenieur W. Barendsz

 

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz: CAD->BIM->CPD

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top