Column W. Barendsz

Column W. Barendsz

FutureLevel

 

Nul doden per jaar op de bouwplaats, dat is 2.0. Next Level. 3.0. Style 2020. Allemaal mooie duidingen voor de volgende versie van onze wereld, onze toekomst. We weten helemaal niet wat de toekomst brengt en dat is ook het mooie daaraan. Ik wil helemaal niet weten hoe versie 2025 van AutoCAD eruitziet. Dan moet ik nu al het commentaar van de betweters aanhoren. Het niet weten is juist het prachtige aan deze casus. Wat ik wél wil weten, is het geschetste vergezicht van onze CAD-omgeving over tig jaar. Het mooie daaraan is dat je snapt dat het geen werkelijkheid is, maar wel helpt om ruim te denken in de wereld waarin wij dan leven.

Ik heb het misschien nog niet duidelijk gezegd, maar ik wil 1 (lees: één) vergezicht en niet van elk zelfrespecterend bedrijf afzonderlijk. Dat illustreert naar mijn bescheiden mening de verdeeldheid in de toekomst, maar zo is het nu ook al? What’s new! Vakgebied verenigt U! Maar dat terzijde. Nee, één beeld van de FutureLevel is er nog niet. Ik heb gezocht, maar niet gevonden. Dan moet je het zelf maar doen, riep een stemmetje in mijn hoofd.
Chips, fles wodka, luxe stoel, alle jaargangen CAD-Magazine en BIGnieuws, schetsblok en een inspirerende ruimte. Ik settel mijzelf en roep een beeld op van de digitale tekenkamer van de toekomst en wacht tot er iets gebeurt. Niets. Nog even wachten dan maar. Nog steeds niets. Ook de fles rum sla ik aan en wacht geduldig. Ik raak beneveld, ga door een tunnel maar zie het witte licht opkomen en hoor een stem…… je moet niet denken wat je niet weet maar wat wel.

Van daaruit bepaal je welke bijdrage dat geeft of welke impact dat zal hebben. Te noemen zijn: hyperloop, modulair circulair bouwen, vergrijzing, wind- en zonne-energie in huis, VR is uit, holistische projectie van het gebied, 3D-printen, Cloudtechnieken, 7G, houten wolkenkrabbers, tiny houses, nieuwe materialen, Smart Cities. Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de wereld gaat veranderen en wij hebben dat ontworpen. Maar hoe?
Ik propageer nadrukkelijk geen alcohol te gebruiken, dit was slechts tekstueel bedoeld om een beeld neer te zetten. De beste goede ideeën komen op het toilet, tijdens het hardlopen, in de sluimerperiode net voor het wakker worden of in de groep met fijne ruimdenkende collega’s. Over dat laatste doe ik nu een oproep: wie doet er mee om de schets van de toekomst te maken? Reageer via: redactie@bignieuws.nl of plaats een comment op de site.

ing. toekomstigheden W. Barendsz
Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top