Column: Tijdsbesteding

Column: Tijdsbesteding

Vroeger zat ik altijd en de hele dag achter het beeldscherm te tekenen! Tenminste… Eigenlijk is de vraag die erbij hoort: ‘Is dat echt zo of verbeeld ik het mij?’ Wat ik bedoel te zeggen – en ik hoop dat jij dat kunt bevestigen – is dat het in de achterliggende periode van een aantal jaar significant minder uren zijn geworden bij gelijkblijvende werkzaamheden. En daarmee probeer ik met zorgvuldig gekozen woorden en grammaticaal juist geformuleerde zinnen aan te geven dat dit heel raar is en ik niet snap hoe dat komt.

Ik heb zojuist het bovenstaande stukje tekst opnieuw minutieus doorgenomen en lees dat er meer tussen de regels staat (niet letterlijk bedoeld) en dat ik waarschijnlijk nog steeds mijn punt niet heb gemaakt.

Ik besluit mijn frustratie op de collegiale tafel te gooien tijdens de koffiepauze: Stamelend en zoekend naar de juiste woorden probeerde ik mijn gedachten uit te leggen met nog meer woorden en voorbeelden. Ik had de spreekwoordelijke punt nog niet uitgesproken of de collega’s gingen helemaal los met hun mening. Ze begrepen mij en waren het roerend met mij eens en het was een hele foute ontwikkeling. Het vakgebied Ontwerpen is helemaal naar de klere gegaan en we zijn nog alleen maar aan het ouwehoeren en aan het echte werk komen we niet meer toe.

Het viel mij op dat na tien minuten stoom afblazen alleen Theo nog niets had gezegd en ik vroeg hem hoe hij er tegenaan keek. Rustig en bedachtzaam zei hij: “De software is zoveel slimmer en ondersteunend geworden, wij werken met standaarden en hebben een enorme bibliotheek met (deel-)oplossingen. Daarnaast zijn wij ook specialisten in ons werk, wij kunnen lezen en schrijven met AutoCAD, het zou héél raar zijn als wij nog steeds zoveel uren nodig zouden hebben om het ontwerp te maken.”

Iedereen dronk zijn kopje koffie leeg en ging weer aan het werk.

Andere meningen zijn van harte welkom, maar ik denk dat de mailbox van redactie@cadmag.nl leeg blijft. De moraal is: ontwerpen is het leukste en ik zou het de hele dag willen doen. Laat dat praten maar aan anderen over.

Specialist-ingenieur W. Barendsz

 

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz: Wanted

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top