Column: The robots are coming

Column: The robots are coming

Onlangs stond er een goed stuk in de krant – ja, die lees ik nog :-). Doordeweeks digitaal en in het weekend aan de tafel; even een kwaliteitsmomentje. In de krant stond een stuk over het feit dat robots meer en meer in de bouw ingezet zullen gaan worden. Ik ben daar voor, zeker voor zwaar, repeterend werk waarvoor wij geen vaklieden meer kunnen vinden.

Een hoogleraar van de TU, Rob Nijsse, stelde echter dat dit zou leiden tot eenvormigheid. Hij zag zelfs een tweedeling in de maatschappij tussen sociale woningbouw gemaakt door robots en duurdere, handgemaakte koopwoningen. Mijns inziens een foute en onnodige conclusie.

Robots zijn namelijk prima in staat om zeer persoonlijke ontwerpen te maken, in een eenduidig proces. Datzelfde weekend maakte Mini bekend om binnenkort door de koper zelfontworpen details aan auto’s toe te voegen om de auto nog verder te personaliseren. De onderdelen worden 3D-geprint. Ook Nike- en Adidas-schoenen zijn zelf te ontwerpen en worden volledig automatisch door robots gemaakt.

Ontwerpen en maken zal meer en meer geïntegreerd gaan worden. Hierdoor is het mogelijk om direct vanuit de ontwerpapplicatie te produceren. Het flexibele ontwerp stuurt daarbij het maakproces aan, rekening houdend met machines en instellingen. Robots bieden de kans om tot maximale klantwens te produceren in zowel de maakindustrie als de bouw.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud: BIM en innovatie

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top