Column: Personeelstekort en LEAN

Column: Personeelstekort en LEAN

Eén van de meest gestelde vragen in de industrie momenteel is of wij nog extra mensen kennen. Want de omzet kan stijgen, maar er is een tekort aan vakmensen. De stelling is dus dat er door een tekort aan vakmensen geen groei te realiseren is. Dat is natuurlijk doodzonde en de vraag is dan ook, hoe kunnen wij hierin verandering brengen? Is er wel verandering in te brengen?

Wanneer wij bij bedrijven over de vloer komen, zien wij duidelijke signalen dat er veel verbetering is te realiseren. Verbeteringen die ervoor zorgen dat er met dezelfde mensen, meer gedaan kan worden met een hogere kwaliteit. Daarbij letten wij op een aantal zaken:

  • Papieren workflows of erger digitale papieren workflows
  • Dubbele werkzaamheden
  • Opleiding van gebruikers
  • Gebruik van digitale gereedschappen.

Uiteraard zijn deze zaken bij jullie allemaal goed geregeld en kan daar geen verbetering meer worden gerealiseerd. Dit is geen sarcastische opmerking maar de standaard terugkoppeling die wij krijgen. Helaas zorgt deze ‘mindset’ ervoor dat de urgentie blijft ontbreken en er dus geen verbeteringen worden gerealiseerd. En dat is jammer.
Zeker in de industrie zijn er heel veel verbeteringen te realiseren die onmiddellijk zorgen voor een versnelling van het werk. In LEAN-termen: het reduceren van Waste en creëren van Flow door goed te kijken naar de Value Stream.
Bij een internationale industriële organisatie hebben wij recent een project gedraaid, waarbij het dubbele papieren werk uit het proces is verwijderd en geautomatiseerd. Vijf werkvoorbereiders besparen daardoor elke dag samen zestien uur. Twee vacatures die niet ingevuld konden worden, zijn daarmee opgelost. De benodigde investering is binnen zes maanden terugverdiend. En het allermooiste? Het werk is veel leuker voor ze geworden.

Dus kijk nog eens naar de processen. Wie gebruikmaakt van PDF’s, Excel en tekeningen, kan waarschijnlijk nog veel verbetering realiseren.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud: The robots are coming

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top