Column: Van grijze mannen en jonge honden…

Column: Van grijze mannen en jonge honden…

De term CAD mag ik van mijn baas eigenlijk niet meer gebruiken. Hij heeft het graag over Engineering Information Modeling. Ik heb nog met versie 1.0 van een van de vooraanstaande CAD-pakketten gewerkt en het is lastig een oude hond nieuwe trucjes te leren…
De term ‘Modeling’ impliceert 3D, althans in mijn ogen. De ‘D’ in CAD stond oorspronkelijk voor ‘Design’. In realiteit werd (wordt) het vaker de ‘D’ van ‘Drawing’. Natuurlijk is er niets mis met Computer Aided Drawing, het is alleen niet meer van deze tijd. Het was ‘hot’ toen ik met versie 1.0 van het eerder genoemde pakket werkte.

En toch, veel van mijn klanten gebruiken hun generieke CAD-toepassing als tekentool, ze hebben slechts het tekenproces gemechaniseerd. Ze mopperen wat dat 3D-modelleren met die tool toch wat lastig is. Dat klopt, de CAD-wereld is uiteraard geëvolueerd. Er zijn nu op maat gesneden oplossingen voor specifieke disciplines. Om er twee te noemen: Revit voor gebouwontwerp en OpenRoads Designer voor wegontwerp. Uiteraard wordt er met deze tools in 3D ontworpen en zijn de benodigde tekeningen, voor bijvoorbeeld de uitvoering, afgeleiden uit de modellen. Dit wordt dus echt Engineering Information Modeling.

Helaas wordt er toch nog vaak ontworpen met generieke CAD-tools. Zowel bij diverse disciplines als bij diverse gebruikers is 3D nog lang geen gemeengoed. Omdat zowel 3D als BIM stokpaarden van uw scribent zijn, vraag ik altijd waarom er niet met de juiste tools in 3D ontworpen wordt. Twee redenen komen, eigenlijk altijd, op tafel. De eerste is dat men geen voordeel ziet in een ontwerp in 3D. Ik geloof dat die reden redelijk makkelijk te weerleggen is. Ik zie dit ook als een rationele reden. Nummer twee is veel lastiger… Deze klinkt ongeveer als ‘wij hebben hier nog veel grijze mannen en die willen niet veranderen’…

In mijn ogen is dit meer emotie dan ratio en tegen emotie vechten is moeilijk. Het argument snap ik maar ten dele… Sir Paul McCartney, inmiddels in de 70, zei recent in een interview dat leeftijd slechts een getal is. Ik weet ook nog goed dat, toen ik als jong landmeetkundige mijn loopbaan begon, ik een chef had van 64 jaar oud, meneer Stoute. In die dagen was de chef nog een meneer… Meneer Stoute liep voorop bij het innoveren en is voor mij altijd een voorbeeld gebleven, ook nu ik inmiddels zelf tot de ‘grijze mannen’ behoor. Al verkeer ik nog steeds in de ontkenningsfase! Die ‘grijze mannen’ spreken ook altijd over ‘jonge honden’. Dit artikeltje is ook een oproep aan de ‘jonge honden’: blaf alsjeblieft harder, bijt misschien eens, want ontwerpen in 2D is toch echt niet meer van deze tijd! Ook niet voor ‘grijze mannen’!

Jan Blaauboer is Senior Account Manager Government bij Bentley Systems.
Website Bentley Systems

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top