Column: From BIM to …

Column: From BIM to …

Wat komt er na BIM? Dat is natuurlijk de vraag die wij ons allemaal stellen. Wat gaan we doen als BIM helemaal is ingeburgerd? Na CAD kwam BIM, maar wat komt er dan na BIM?

Het antwoord op deze vraag is op zich niet zo moeilijk te beantwoorden als je weet waar je naar moet kijken. CAD is vooral 2D, en BIM is dan 3D, dus het vervolg zou 4D, 5D en dergelijke zijn. Dat lijkt een logische volgorde. Voor een deel is dit ook het antwoord op de gestelde vraag, BIM is data.

We kunnen ook een ander perspectief pakken. CAD is gereedschap om het technische ontwerp te documenteren en BIM is dan … een veel integraler stuk gereedschap. BIM is het middel om het proces te ondersteunen, het proces van virtueel bouwen. Het proces om een digitaal prototype te maken van een ontwerp, een gebouw, een kunstwerk of een infrastructureel project. Hier komt nog een stuk van het antwoord in zicht, BIM is een proces.

Om het proces van het verzamelen en gebruiken van data voor het virtueel bouwen goed te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om alle schakels in proces met elkaar te verbinden. Mensen, functies, bedrijven en organisaties dienen aan elkaar verbonden te worden, zodat zij kunnen werken met het virtuele gebouwmodel of daarvan gebruikmaken.

Het antwoord op wat komt er na BIM is ‘Connected BIM’, waarbij de verschillende partijen met elkaar verbonden zijn, zodat zij samen werken aan een optimale oplossing waarbij de aarde en grondstoffen zo efficiënt mogelijk worden benut, terwijl tegelijkertijd een goede oplossing wordt geboden voor gebruikers en opdrachtgever.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud: Riders on the storm

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top