Column: En weer een keer BIM…

Column: En weer een keer BIM…

Ik mag een korte presentatie houden op een GIS + BIM-congres bij onze Oosterburen. Ik moet bekennen dat ik niet echt op de hoogte ben van de BIM-status in Duitsland. Dus maar even gegoogeld, de conclusie is simpel: bij BIM loopt Duitsland niet voorop.

De M van BIM staat in Duitsland (nog) voor modeling. Nu ben ik de eerste om een 3D BIM-model te promoten, maar… voor mij staat de M toch vooral voor management.
De Duitse overheid promoot BIM in eerste instantie met name naar bouwondernemingen. Met als thema ‘Erst digital, dann real bauen’. En dus worden de bouwondernemingen als leidend gezien.

Tja… in Nederland zijn wij eigenlijk niet zo veel verder, althans dat geloof ik. Door drukke werkzaamheden ben ik pakweg een jaar niet in staat geweest het Nederlandse BIM-circus te volgen. Recent had ik gelukkig een gaatje in mijn agenda en heb ik weer een BIM-meeting bijgewoond. Ik vond het wat ontluisterend, eigenlijk is er in dat jaar niet zo veel gebeurd. Ik heb het gevoel dat wij, net als de Duitsers, vooral blijven praten over (open) standaarden. Natuurlijk zijn standaarden belangrijk, maar ze zijn mijns inziens geen noodzaak voor BIM.
BIM gaat over communicatie, samenwerken, niet alleen tijdens de ontwerp- en bouwfase, vooral ook tijdens de beheerfase. Juist in deze laatste fase kan met BIM fors bespaard worden op kosten. In mijn opinie gaat BIM in de eerste plaats over heldere afspraken: hoe delen wij informatie, wat voor taal, wat voor formaten, enzovoorts. Handig als daar (open) standaarden voor zijn, nogmaals niet noodzakelijk.
De eigenaar van het object (weg, spoorbaan, gebouw) is in dit hele proces leidend. Hij betaalt, dus hij bepaalt! Ik ga ervan uit dat u dat privé ook doet – als u betaalt, bepaalt u wat er gebeurt. Niet hoe het gebeurt, de expert die de werkzaamheden uitvoert bepaalt dat, daarom is hij expert.

Ik vind dit helderder dan glas en toch zie ik eigenaren aarzelen. En begrijp mij niet verkeerd – ik suggereer niet dat eigenaren van objecten afspraken en dergelijke unilateraal moeten opleggen. Natuurlijk moet dit in overleg met alle betrokkenen, daar kan geen discussie over zijn. Ik stel alleen dat de trekkersrol bij de eigenaar ligt, hij heeft er ook het meest belang bij, hij is vele decennia verantwoordelijk voor het goed functioneren van het object.

Ik parkeerde mijn auto laatst op een Amsterdamse gracht. Op de brug vlakbij stond anno 1775… De eigenaar is dus al meer dan 240 jaar verantwoordelijk voor deze brug, een goede BIM-omgeving (uiteraard was deze er niet in 1775) had hem vast veel kosten kunnen besparen!

Jan Blaauboer is Senior Account Manager Government bij Bentley Systems.
Website Bentley Systems

Lees hier de vorige column van Jan Blaauboer

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top