Column: Circulaire economie

Column: Circulaire economie

Wij, ja u en ik, hebben een probleem. Wij lopen uit onze grondstoffen. Onze grondstoffen raken op omdat wij deze éénmalig inzetten. Wij gooien veel te veel weg. Heel veel mooie en goede grondstoffen belanden op de vuilnishoop. Ze gaan letterlijk verloren.

Wij moeten anders omgaan en anders nadenken over het gebruik van onze grondstoffen. Dat is niet makkelijk, maar wel noodzakelijk. Wanneer we bijvoorbeeld een gebouw slopen, dan gooien we het meeste van dat sloopafval weg en dat is zonde. Dat moet anders en, belangrijker, dat kan ook anders.

We moeten dus anders ontwerpen. We moeten zo ontwerpen dat de grondstoffen waaruit we ons gebouw opbouwen weer kunnen worden hergebruikt. Materialen moeten dus demontabel worden aangebracht. Dat is letterlijk anders werken dan we nu gewend zijn.

Ook moeten we met andere materialen werken en dus ook anders ontwerpen. Want waarom nieuwe materialen inzetten als het ook met bestaande materialen kan?

Een mooi voorbeeld van deze nieuwe werkwijze is het nieuwe ABN Amro-paviljoen Circl, dat volledig volgens deze principes is ontwikkeld en gebouwd. Kleding van medewerkers is daar bijvoorbeeld hergebruikt als isolatiemateriaal. Alleen de oproep aan alle ABN Amro-medewerkers zorgde al voor een enorme bewustwording binnen De Bank. Er zijn letterlijk duizenden spijkerbroeken ingezameld voor hergebruik. Ook materiaal dat door de bank was opgeslagen, is ingezet in het nieuwe paviljoen.

De komende jaren gaan er vast nog veel meer van dit soort initiatieven komen en dat is ook heel hard nodig. We moeten ons er met elkaar van bewust worden dat we door onze natuurlijke voorraden heen raken.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top