Column: BIM-volwassenheid

Column: BIM-volwassenheid

Binnen de bouwbranche heeft bijna iedereen er de mond vol van. Ja, we BIM(-)men volop, met of zonder verbindingsstreepje. In de Dikke van Dale is de juiste schrijfwijze nog niet te vinden, evenmin als het begrip BIM.

Als je iemand vraagt wat hij of zij onder het begrip BIM verstaat, komen er heel veel opmerkingen die ik schaar onder de uitdrukking: men heeft de klok horen luiden, maar….

Opmerkelijk is ook dat bepaalde doelgroepen behoorlijk investeren in de implementatie van het BIM-concept, maar daar heel beperkt van profiteren. Dat is deels te wijten aan (de zogenaamde) experts, die roepen om eens een middagje te komen BIMmen en dan vervolgens modelleersoftware opstarten en een 3D-modelletje creëren. Maar BIM is veel méér dan alleen wat software kopen!

Ik zeg het al vanaf het begin: BIM kun je niet kopen. BIM is geen product maar een concept. Een concept van waaruit je alle data kunt hergebruiken in combinatie met andere data, waarna je vervolgens weer kunt terugkoppelen naar de oorspronkelijke data. Die data hebben niet alleen betrekking op geometrische gegevens, beheer- en exploitatiedata (zoals IFC), maar ook op niet-geometrische data, zoals bijvoorbeeld IFD. Een schoolvoorbeeld is wat dat betreft de koppeling tussen het Autodesk Revit-model en Stabu Bouwbreed. Geheel in de geest van het BIM-concept, is uiteraard ook een terugkoppeling mogelijk van het Stabu Bouwbreed-dossier naar het Revit-model.
Kortom, het BIM-concept biedt ongekende mogelijkheden om geometrische data te vergelijken met eigenschappen, verwerking definities en nog veel meer.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions
www.icn-solutions.nl


Lees hier de vorige column van Ad de Jongh

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top