Column: BIM méér dan alleen bouwen

Column: BIM méér dan alleen bouwen

Voor de afkorting BIM zijn verschillende ‘vertalingen’ in omloop. Ik houd het het liefst bij Bouwkundig Informatie Management. Het managen, dus beheren, beheersen, controleren en communiceren van data. Bouwkundig − want dat is het project − en bouwkundige data gaan over ALLE data binnen het model. En een model, dat kan uiteenlopen van een schuurtje tot een grootschalig gebouwencomplex. Het kan één object bevatten of een compleet gebouwencomplex, ergo, complexen. Uit onze eigen praktijk: van een erker tot een compleet academisch ziekenhuiscomplex, bestaande uit meerdere bouwobjecten.

Wanneer wij het hebben over het BIM-concept, gaat het met name over bouwonderdelen (Revit en IFC), inclusief eigenschappen (Revit en IFD). Kortom, data vóór realisatie, tijdens realisatie en na oplevering voor beheer, onderhoud en exploitatie. Het BIM-concept vanaf ontwerp tot en met sloop. Of, zoals tegenwoordig in de praktijk ook veel voorkomt, tot en met renovatie. Data, dus informatie, die voor elke deelnemer tijdens het proces verschillend kunnen zijn. Informatie die niet direct gekoppeld is aan de elementen, maar ontstaat door de creatie tussen de verschillende elementen. Bijvoorbeeld: een ruimte kent gegevens zoals oppervlakten, isolatiewaarden en gebruikseigenschappen.

Maar ook: onderhoudsvoorschriften en garantiebepalingen, energiegegevens, enzovoorts. Sommigen bestempelen dit als 4D en 5D. Ik hang er geen bepaalde naam aan, maar noem dat gewoon datagebruik.

In mijn dagelijkse werk zie ik vaak dat organisaties uit zichzelf met allerlei voorbeelden komen van de manier waarop een BIM-implementatie zou kunnen worden uitgevoerd. Zelf zie ik echter liever de omgekeerde aanpak, waarbij wordt uitgegaan van behoeften. Hoe worden data verwerkt binnen de organisatie? Wie heeft welke informatie waar nodig? Pas als dat duidelijk is, is het mogelijk om de voordelen van BIM in kaart te brengen en af wegen tegen de benodigde investering.

Met vriendelijke groet,
Ad de Jongh
ICN Solutions

 

Lees hier de vorige column van Ad de Jongh: Digitaal?

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top