Column: BIM en innovatie

Column: BIM en innovatie

Is Building Information Modeling (BIM) een innovatie voor de bouwwereld? Of kan je beter investeren in scannen, Drones, AI, Big Data, IoT, 3D-printen en natuurlijk VR/AR?

Ik zie bedrijven in de bouwkolom letterlijk over elkaar heen vallen met de introductie van het nieuwste van het nieuwste op het gebied van technologie. Allemaal met als doel om duidelijk te maken aan de klant dat er volop wordt geïnnoveerd. Helaas is innoveren niet hetzelfde als nieuwe coole gadgets kopen. Hoewel het natuurlijk wel helpt. Innovatie bestaat voor 25 procent uit technologie, dus ga vooral door met het aanschaffen van nieuwe technologie, maar wat veel organisaties zich niet lijken te realiseren is dat 75 procent van het innoveren in de eigen organisatie gebeurt. Mensen, cultuur en opleiden maken integraal deel uit van het innovatieproces.

Het aanschaffen van een nieuwe gadget of nieuwe software is dus niet genoeg. Een organisatie zal ook moeten kijken hoe het de nieuwe technologie in wil zetten. Waar kan de nieuwe technologie helpen om het bedrijfsproces sneller, efficiënter en misschien wel effectiever te maken? Als ik een architect hoor zeggen: “Gewoon een BIM-modelletje maken”, of een aannemer: “Doe mij maar een PDF”, dan vraag ik mij af of de investering in BIM-software wel gaat helpen.

Voor de meeste van bovengenoemde technologieën is BIM als basis een noodzaak. Niet de software, maar het proces om accurate en complete virtuele gebouwen te ontwikkelen is de eerste stap in het verzamelen en gebruiken van data. Dat vraagt om visie, uitvoering en controle op het hele proces.

Ik wens u veel succes met innoveren.

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

 

Lees hier de vorige column van Rob Oud: Personeelstekort

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top