Column: BIM BAM BOEM

Column: BIM BAM BOEM

Eind 2017 kwam de Nederlandse aannemer BAM met een opvallend bericht naar buiten: “BAM Infra eerste bouwbedrijf BIM Level 2 gecertificeerd.” Waarom is dit bericht zo opvallend, zult u zich afvragen. Iedereen zegt toch dat hij/zij BIM Level * gecertificeerd is? Dat klopt inderdaad. Ik heb zelfs een groot ingenieursbureau horen zeggen dat ze BIM Level 3 zijn. Op de vraag welke standaarden zij gebruikten bleef het echter heel stil.

Persoonlijk ben ik zeer onder de indruk van deze prestatie van BAM. Zij zijn door de Engelse autoriteit (BSI) gecertificeerd voor PAS 1192 en dat is een heel knappe prestatie. Deze Engelse norm is momenteel bezig om omgezet te worden naar een ISO Normering.

“BIMmen”, zeggen alle specialisten, “is een proces en geen pakketje software.” Je kunt het dus niet kopen maar je moet het inrichten. Het is dus een proces dat moet worden gevolgd. Anders gezegd: het proces heeft een begin, een eind, een resultaat en kent mensen die betrokken zijn bij het proces. BAM heeft het proces zoals dat in PAS 1192 is beschreven, ingevoerd in haar bedrijfsvoering. Maar wacht eens even! BAM is een aannemer, het bedrijf doet projecten! Ziet u de paradox? Dat is de paradox die heel veel aannemers en bedrijven in de bouw tegenhoudt in hun innovatie. Aannemers werken in projecten en ieder project is uniek. Elk project heeft een nieuw team dat onderling de werkwijze, het gereedschap en de informatievoorziening met de betrokkenen afstemt. Daarom vind ik het persoonlijk ook zo ongelofelijk knap van BAM dat zij als eerste aannemer BIM Level 2 gecertificeerd zijn. Zij zijn daarmee een voorbeeld voor de bouw dat projecten ook procesmatig aangepakt kunnen worden. Zeker wanneer je in een team virtueel gaat bouwen, is een proces van opbouwen en gebruiken van (BIM-)informatie een absolute noodzaak om kwaliteit te leveren.

Graag wil ik BAM feliciteren met dit resultaat!

Rob Oud – CAD & Company
@RobOud
Website CAD & Company

Lees hier de vorige column van Rob Oud: More – Better – Less

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top