Rond het gebouw zijn op elke hoek en op cruciale posities camera’s opgehangen. Rond het gebouw zijn op elke hoek en op cruciale posities camera’s opgehangen.
Bovenstaande lijkt een slordigheid van uw columnist, maar niets in minder waar. Het bedrijf, waarvan ik de naam niet kan noemen, laat niets aan het toeval over en heeft een dubbel, maar onafhankelijk van elkaar werkend camerasysteem geïnstalleerd. Er kan niemand ongezien zich in de buurt van het pand ophouden of het wordt in duplo vastgelegd.
Toch is er ingebroken, en de camera’s hebben niets geregistreerd. Dat komt omdat er een digitale inbraak heeft plaatsgevonden. Het bedrijf was er nog niet aan toegekomen geld vrij te maken voor het afdoende beveiligen van het netwerk. Natuurlijk kon het bedrijf wel met regelmaat de gebruikers lastigvallen dat het password weer moest worden veranderd, maar het kon niet investeren in sophisticated software die het netwerk beveiligt. Natuurlijk was er wel met veel tamtam een firewall opgeworpen, maar het wachtwoord bleek nog wel op 0000 te staan.
Maar goed: de systemen zijn dus gehackt en er is een inbreker gedetecteerd. Wat hij heeft gedaan? Dat weten we niet. Waar moet je kijken? Dat weten wij ook niet. De gebruikers is gevraagd te melden of er bestanden zijn verwijderd. Dat bleek niet het geval. De zogenaamde netwerk-sniffer rook geen downloads. De internetprovider kon niet aangeven waarvandaan de inbreker zich toegang heeft verschaft tot onze systemen. De conclusie was dan ook snel getrokken: nerd-achtige kwajongen aan het werk geweest. Oefffff, dat was mazzel hebben. Het was natuurlijk wel een wake-up-call, dus nu is snel de netwerkbeveiliging opgeschroefd.
Iedereen ging weer over tot de orde van de dag, behalve ik. Spookbeelden raakte ik maar niet kwijt. Die nacht sliep ik slecht want iets bleef maar knagen. Ik ging uit bed en schreef op wat in mijn hoofd zat. Wat nou als de digi-inbreker heeft ingebroken in het BIM-huis en een kleine, hele kleine maar essentiële aanpassing heeft gedaan in de constructietekening van het 83 etages tellende gebouw in het centrum van de stad dat het icoon van de vooruitgang moet symboliseren…
Hoe is uw BIM-huis beveiligd? Kent u de beveiligingsstandaarden van een BIM-omgeving en houdt u zich daaraan? Is de toegang tot het BIM-huis met biometrische authenticatie geregeld of is het een soort open huis? Laat het mij weten via: redactie@cadmag.nl.
Ouderwets beveiligde ingenieur W. Barendsz
Lees hier de vorige column van Willem Barendsz: Zomaar een situatie op de werkvloer