Column: Beleggen

Column: Beleggen

Op de vraag: “Hey Hugo, maak je nog een beetje winst op de beurs?”, krijg ik twee soorten antwoorden. Het eerste is: “Ik beleg voor de lol.” (Hij lijdt verlies.) En het tweede is een beweging – dan laat hij trots het nieuwe horloge zien dat hij van de winst heeft gekocht.

Heeft u er wel eens, als trotse gebruiker van AutoCAD, over nagedacht om aandelen Autodesk te kopen? Ik wel – en had ik het maar gedaan. Zonder diepteresearch te hebben gedaan, zie ik dat het aandeel Autodesk Inc. het ten opzichte van de AEX-index de laatste vijftien jaar ruim vijfhonderd procent beter heeft gedaan. Zelfs in de crisisperiode heeft het aandeel zich beter ontwikkeld dan de koers van Beursplein 5. Het passeert regelmatig mijn bovenkamer, maar het is er nooit van gekomen. Niet uit principe, maar gewoon, omdat ik, als adviseur, niet weet wat het beste is. Laat me dat uitleggen.

Een beleggingsadviseur is een deskundige. Althans zo doet hij zich graag voor. Je hebt ze in twee smaken: 1) hij belegt zelf ook en is dus ervaringsdeskundige die zich goed heeft verdiept in de materie. Daarbij heeft hij zelf ook Autodesk-aandelen. Dat geeft vertrouwen. Hij wil winst maken, dus als hij ze zelf heeft, zal het advies ook goed voor mij zijn. 2) Hij belegt niet, want hij wil te allen tijde neutraal en objectief zijn. Hij is goed in analyses maken, een spiegel voorhouden en adviseren.
In beide gevallen zijn dergelijke adviezen, over wat hij met mijn centen zou doen, altijd zonder consequenties als het onverhoopt toch anders uitpakt. Toch voelt het ene advies anders dan het andere, maar welke is nu beter?

Ik ben een veelgevraagd CAD-adviseur. U hangt aan mijn lippen als ik, het orakel, spreek. U hecht dus waarde aan mijn mening. Dat komt naar mijn oordeel omdat ik objectief adviseer of mijn mening geef. U ziet mij als deskundige die u een spiegel voorhoudt en/of aan het denken zet, zodat u een eigen keuze kunt maken die past in uw situatie. Zou u er ook zo over denken als u weet dat ik aandelen Autodesk bezit?

Welke adviseur heeft u het liefst? De reacties naar redactie@cadmag.nl.

Vrijblijvend adviseur ing. Willem Barendsz

 

Lees hier de vorige column van Willem Barendsz: Innerlijk

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top