CGI helpt ProRail bij ontwikkelen, testen en invoeren innovaties

CGI helpt ProRail bij ontwikkelen, testen en invoeren innovaties

Sinds dit voorjaar maakt ProRail gebruik van CGI’s serious-gaming expertise bij innovaties aan het Nederlandse spoor.

Afgelopen mei werd hiervoor een raamcontract getekend dat loopt tot mei 2021, met een optie op verlenging. Als onderdeel van de digitale transformatie die ook ProRail doormaakt, legt CGI zich toe op het nabouwen van het Nederlandse spoorwegnet in een speciaal voor ProRail gecreëerde 3D-wereld. Hier binnen kunnen LVC-simulaties plaatsvinden (‘Live Virtual Constructive’), waarin de werkelijke situatie en een virtuele, gesimuleerde wereld samenkomen. Op die manier kan ProRail innovaties veilig, snel en realistisch ontwikkelen, testen en invoeren. CGI’s specifieke kracht hierbij is de ervaring met serious gaming vanuit IT-oogpunt, gecombineerd met diepgaande kennis van het transportdomein. Een aantal van de 3D-projecten die CGI voor ProRail gaat realiseren, zal te zien zijn in het RailCenter in Amersfoort, de broedplaats voor partijen voor wie de railsector (een deel van) het bestaansrecht vormt.

Volledige 3D-wereld van het spoor
Kenmerkend voor de 3D-wereld en LVC-simulaties die CGI voor ProRail ontwikkelt, is het slimme samenspel tussen fictie en non-fictie, waarmee innovaties zowel grootschalig als in compacte vorm, maar ook in diverse samenstellingen getest kunnen worden. Zo zijn simulaties uitvoerbaar waarin machinisten virtuele treinen controleren in 3D (‘virtual’), terwijl de treindienstleider volledig is gesimuleerd (‘constructive’) en echte systemen de spoorbeveiliging besturen (‘live’). Daarnaast is het mogelijk gedrag te oefenen in situaties of bij incidenten die zich op het toekomstige spoor voor kunnen doen, en kunnen trainingen aangeboden worden vanuit één specifiek perspectief, zoals dat van de treinbestuurder. De gehele 3D-wereld waarvan het simulatieprogramma onderdeel uitmaakt, is dynamisch en continu in ontwikkeling.

LVC is groot geworden tijdens oefeningen van de Amerikaanse luchtmacht en wordt nu voor het eerst gebruikt voor het testen van innovaties voor het Nederlandse spoor.

Voordelen digitale transformatie
De stap van ProRail richting LVC-simulaties sluit aan bij de algemene trend die zichtbaar werd in CGI’s meest recente CGI Client Global Insights, waarin meer dan 1.300 business- en technologieleiders uit tien sectoren en twintig landen geïnterviewd worden over hun visie op de toekomst. 94 procent van hen gaf aan het belang te zien van een ontwikkeling richting digitale organisatie. Voor ProRail zijn er duidelijke voordelen te behalen uit het digitaliseren van het spoornetwerk, onder andere in de zin van kostenbesparing en verhoogde efficiency. Zo hoeven voor testritten, onderzoeken of proeven treinen niet meer stilgezet te worden: dankzij de simulaties kan dit allemaal digitaal.

Toepassing gericht op veilig goederenvervoer
ProRails 3D-wereld moet eind 2017 gereed zijn. Begin 2018 start een project dat zich richt op veilige vervoersbewegingen van goederentreinen en optimale spoorcapaciteitsbenutting. Hierbij is het onder andere mogelijk dat de verkeersleiding de 3D-datasets gebruikt om een ‘common operational picture’ te krijgen, waarmee de capaciteit van het spoor beter te beoordelen is. ProRail biedt zijn medewerkers hiermee de digitale hulpmiddelen die nodig zijn om efficiënter te kunnen werken; volgens 54 procent van de technologieleiders een belangrijke stap richting digitale transformatie.

Een voorbeeld van een 3D-weergave van het Nederlandse spoor vanuit het perspectief van de treinmachinist. Een van de 3D-projecten waarvan CGI het beheer overneemt en een moderniseringsslag doorvoert (bron: foto is gemaakt door Wiep van Apeldoorn tijdens de recente opening van het RailCenter).

 

Breed inzetbaar
CGI’s bijdrage aan de spoorweginnovaties van ProRail bestaat onder meer uit de inzet van een SCRUM-team dat wijzigingen op 3D-projecten uitvoert, het beheer overneemt en een moderniseringsslag doorvoert. Daarnaast helpt CGI met het inrichten van een flexibele IT-architectuur die in te bedden is in de ProRail-omgeving en geschikt is voor simulatoren van andere partijen, zoals een ERTMS-simulator. Hierbij levert CGI de beheerservices en voert het de projecten voor ProRail uit.

“De ontwikkeling van deze 3D-wereld is een belangrijke innovatie- en digitaliseringslag voor ons”, aldus Jelle van Luipen, programmamanager Innovatie bij ProRail. “Treinen moeten altijd blijven rijden en we willen meer treinverkeer mogelijk maken. Met deze 3D-applicatie testen we innovaties op het spoor samen met vervoerders zonder dat het treinverkeer gehinderd wordt. Deze applicatie betekent niet alleen dat we sneller kunnen testen, maar ook efficiënter.”

“Wij zijn trots dat wij ProRail mogen helpen met de invulling van innovatie aan het Nederlandse spoor,” vult Dirk de Groot, general manager CGI Nederland aan. “We brengen mens, machine en data bij elkaar, en dat leidt tot realistische testsimulaties. Op deze manier kunnen we pas echt beoordelen of en hoe innovaties in de praktijk gaan werken.”

Over ProRail
ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland: aanleg, onderhoud, beheer en veiligheid. We verdelen als onafhankelijke partij de ruimte op het spoor, verzorgen de treinverkeersleiding, bouwen en beheren stations en leggen nieuwe sporen aan.

Over CGI
CGI Group Inc, opgericht in 1976, is de op vier na grootste onafhankelijke zakelijke en technologische dienstverlener ter wereld. Met ongeveer 70.000 professionals in kantoren en wereldwijde servicecentra in Amerika, Europa, Azië en Oceanië biedt CGI een uitgebreid dienstenportfolio, waaronder high-end bedrijfs- en IT-consulting, systeemintegratie, applicatieontwikkeling en -onderhoud, beheer van infrastructuur evenals 150 IP-gebaseerde diensten en oplossingen. De op jaarbasis berekende omzet van CGI is ruim C$ 10 miljard met een orderportefeuille van meer dan C$ 20 miljard.

Website CGI

Website ProRail

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top