Carto niet alleen voor de GIS-expert

Carto niet alleen voor de GIS-expert

De kracht van geo-informatie benutten

Sinds kort heeft geo-ICT-softwarehuis Vicrea zijn assortiment uitgebreid met het product ‘Carto’ om location intelligence toegankelijk te maken voor iedereen.

Door de redactie

Builder

Carto is een WebGIS-applicatie die volledig in de cloud staat, en is daarmee een echte ‘Software as a Service’. Naast het visualiseren van ruimtelijke data is de tool geschikt om snel ruimtelijke analyses uit te voeren en deze gemakkelijk beschikbaar te stellen aan derden. Het doel van Carto is om ook de onervaren GIS-gebruiker de mogelijkheid te bieden om op een eenvoudige wijze ‘location intelligence’ te ontsluiten uit ruimtelijke data. Want naast de traditionele GIS-gebruikers ontdekken steeds meer mensen de kracht van de kaart: van marketeer tot beleidsmedewerker, van webbouwer tot wetenschapsjournalist.

Gratis of betaald
De opensource-software is in principe gratis te gebruiken voor iedereen met een basisniveau qua digitale vaardigheden. De betaalde premiumversie van Carto biedt naast de basisfunctionaliteiten ook de mogelijkheid om privé met je data te kunnen werken, en gebruik te kunnen maken van uitgebreide functionaliteiten zoals geavanceerde analyses, datasynchronisatie en e-mailsupport. Voor intensiever gebruik biedt Carto ook de mogelijkheid om een Enterprise-samenwerking aan te gaan die op verschillende schaalniveaus binnen een organisatie kan worden toegepast.

Builder
Typische soorten data die worden gebruikt in Carto betreffen databronnen over demografie, economie en onroerend goed. In ‘Builder’ worden data gevisualiseerd en geanalyseerd. Datasets (ook als Zip-file of URL) worden toegevoegd door deze eenvoudig vanuit een eigen directory via ‘drag & drop’ naar de uploadpagina van Carto te slepen. Carto verwerkt verschillende dataformats waaronder CSV, XLS, KML, GPX, Shapefile, GeoJSON. Na het uploaden van de gegevens worden deze op de online GUI ingeladen, waar de gebruiker uit verschillende ‘ready to use’ basemaps en analyses kan kiezen. Vervolgens maakt de gebruiker de keuze uit diverse widgets waarmee de variabelen van de data worden gevisualiseerd, zoals category counters, histogrammen en time-series. Op deze wijze maakt men in een handomdraai een informatieve kaart en infographic. De kaarten zijn makkelijk te delen door een link te mailen of de sociale media share buttons te gebruiken. Ook is het mogelijk de URL-code te embedden in websites, applicaties en blogs. Gevorderde gebruikers kunnen data bewerken met behulp van SQL en CartoCSS (vergelijkbaar met CSS), om kaarten verder te ontwerpen.

Data Observatory

 

Engine: voor de ervaren GIS-gebruiker
Naast Builder is er ook Carto Engine: de motor onder Carto. Engine bestaat uit verschillende API’s waarmee geavanceerde Carto-applicaties gemaakt kunnen worden voor specifieke doeleinden. Hiermee kunnen er extra functionaliteiten worden geïntegreerd die niet standaard in Carto zitten. Enkele voorbeelden van de API’s die worden aangeboden, zijn CARTO.js en SQL API. De eerste betreft een eenvoudige JavaScript library die interactief communiceert met Carto’s engine.

Hiermee kunnen lokaal opgeslagen visualisaties worden geïmporteerd en toegang worden verkregen (of worden gezocht door middel van een query) tot data op het web via een webbrowser. De SQL API kan worden gebruikt om een connectie te maken met databases op Carto gelijk aan hoe SQL wordt gebruikt in andere databases. Met Engine presenteert Carto zich ook als een interessante optie voor ervaren GIS-gebruikers. Zij kunnen met Carto applicaties ontwikkelen die gebruikmaken van een robuust fundament.

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top