Van CAD-tekenaar tot Autodesk Certified Engineer

Van CAD-tekenaar tot Autodesk Certified Engineer

Keuze uit vier trajecten in verkorte hbo-opleiding

 

Voor CAD-engineers die de volgende stap willen maken in hun carrière is er de mogelijkheid om zich te specialiseren en ACE te worden. Dit is het hbo-certificaat ‘Autodesk Certified Engineer’, een door de overheid erkende, verkorte hbo-opleiding, die puur en alleen over CAD gaat. Een van de partijen die deze opleiding aanbiedt is TEC CADCollege.

Door de redactie

Studenten kunnen op vier manieren het hbo-certificaat ‘Autodesk Certified Engineer’ behalen en krijgen daarvoor 25 tot 30 ECTS (studiepunten).

 

De opleiding is bedoeld voor technische mbo’ers of deelnemers met mbo-werkervaring en in te zetten bij een andere hbo-studie als minor/keuzevak en natuurlijk ter aanvulling van een reeds genoten hbo-studie. Met deze verkorte deeltijd hbo-opleiding concentreren de deelnemers zich puur en alleen op de CAD-technieken. Daarbij gaat de lesstof veel verder dan de doorsnee CAD-training; het hbo-traject bestaat uit meerdere cursussen en de eerste stappen in de praktijk onder de begeleiding van TEC CADCollege.

Vier trajecten
Studenten kunnen het hbo-certificaat ‘Autodesk Certified Engineer’ behalen in vier trajecten. De ACE System Manager begeleidt en beheert de AutoCAD-toepassingen voor een zo efficiënt mogelijke praktijk binnen de tekenkamer. De richting ACE Mechanical Designer is bestemd voor werktuigbouwkundige ontwerpers. Deze specialiseren zich in Inventor of Fusion 360 en het ontwerpen van nieuwe producten. In het geval ze nog extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van de tekenregels in de werktuigbouwkunde, krijgen de studenten toegang via internet tot een educatief programma.
De ACE 3D Designer heeft kennis over de nieuwste 3D-tekentechnieken in 3ds Max/AutoCAD en kan deze toepassen om een geavanceerd 3D-model samen te stellen. De designer kan vanuit het 3D-model 2D-tekeningen genereren en fotorealistische presentaties en animaties maken. De richting ACE Architectural Designer maakt van de student een specialist in het 3D digitaal bouwen. Met Revit en eventueel ook 3ds Max voegt de ACE uiteindelijk informatie toe aan objecten waardoor een model ontstaat voor verschillende toepassingen (BIM). Ook voor deze opleiding geldt dat deelnemers via internet toegang kunnen krijgen tot een educatief programma, maar dan wanneer ze extra ondersteuning nodig hebben op het gebied van de tekenregels in de bouw.

Oefeningen
Alhoewel elke richting een eigen cursusreeks en software kent, geldt wel voor alle vier de opleidingen dat het eerste deel van de opleiding bestaat uit cursusblokken. Tussen de blokken door dient de student de oefeningen uit de cursus te herhalen en de opdrachten uit te voeren. Hiervoor is de bijbehorende CAD-software beschikbaar en natuurlijk het nodige lesmateriaal. De tip is daarbij om tijd te steken in de zelfstudie: hoe meer oefening, hoe sneller en makkelijker iemand kan werken. Na het eerste opleidingsdeel volgt de praktijk. Studenten maken hierbij een uitgebreide opdracht, als het kan voor hun werk, waarmee ze afstuderen.
Gemiddeld doet een student over het hele traject zes tot acht maanden. Na elk cursusonderdeel ontvangt deze een deelnamecertificaat van Autodesk, het zogenaamde ATC-certificaat. De afronding van de cursus levert een officieel hbo-certificaat op, 25 tot 30 ECTS (studiepunten) en natuurlijk de toekenning van de titel ACE door Autodesk.

Website TEC/CADCollege

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top