Bronhouderportaal BRO getest voor de praktijk

Bronhouderportaal BRO getest voor de praktijk

Op 1 januari 2018 wordt het Bronhouderportaal BRO in gebruik genomen. Dit portaal ondersteunt de bronhouders in het uitvoeren van hun wettelijke taken voor de BRO: aanleverplicht en kwaliteitsborging.

De bronhouders, hun gegevensleveranciers en kwaliteitscontroleurs kunnen via het Bronhouderportaal hun aanleveringen aan de Basisregistratie Ondergrond regisseren en realiseren. Het bronhouderportaal wordt kort-iteratief ontwikkeld, de bouwers en de gebruikers werken samen bij de ontwikkeling en het testen van het portaal, om de voorziening optimaal af te stemmen op de processen van en bij de bronhouder en dataleverancier.

Praktijkproeven

Op 1 september 2017 is een eerste, minimale, versie van het Bronhouderportaal BRO gerealiseerd. Daarmee zijn gebruikerstests uitgevoerd met bronhouders. Op 17 oktober ging een volgende versie live, waarmee verschillende bronhouders en hun gegevensleveranciers praktijkproeven uitvoeren. Deze versie heeft nog beperkte functionaliteit. Via gebruik in de praktijk zal deze versie verder worden doorontwikkeld.

Meerdere testpartijen

Het portaal wordt door nu verschillende partijen getest. Via Rijkswaterstaat en ketenleveranciers lopen twee praktijkproeven, met de projecten ‘SAA A6 Almere’ en ‘Zeetoegang IJmond’. Een waterschap start 21 november met een praktijkproef met afdelingen die bodemonderzoeken doen en het hoogwaterbeschermingsprogramma. Daarnaast willen ook twee gemeenten een praktijkproef gaan uitvoeren. Er is overleg met waterschappen en provincies om nog andere praktijkproeven te gaan voorbereiding.

Procedures, afstemming en handelingen

Tijdens deze proeven bootsen we de productiesituatie zo goed mogelijk na. Daarbij worden de procedures getest (interne processen, zoals contracteren), de afstemming tussen opdrachtnemers, én handelingen in het Bronhouderportaal (zoals aanleveren). De bevindingen worden verwerkt door de testende organisatie (als het gaat om de procedures) of de bouwers van het Bronhouderportaal (als het gaat om applicatie-aanpassingen en -uitbreidingen).

Zowel de gebruikers (bronhouder of dataleverancier) als het ministerie en de bouwer van het bronhouderportaal leren hiervan.

Website Rijksoverheid | Basisregistratie Ondergrond (BRO)

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top