BricsCAD blijft flinke stappen maken

BricsCAD blijft flinke stappen maken

V21 boordevol vernieuwing en innovatie

 

Gewoonlijk houdt Bricsys tegen het eind van het jaar de nieuwe versie van zijn product BricsCAD ten doop tijdens een meerdaags evenement: de Bricsys Conference. Geheel volgens de noodzakelijke trend was dit jaar sprake van een online Bricsys Digital Summit; een vier uur durende maalstroom van goed (en entertainend!) gepresenteerde informatie rond de nieuwe release V21. De kleine drieduizend online-toeschouwers konden kennismaken met veel nieuwe en innoverende functionaliteit, maar ook dat was slechts een bloemlezing uit de vele grote en kleine verbeteringen en nieuwigheden.

Door Rob Sman

Geen apart product, maar onderdeel van BricsCAD V21 Pro: Civil.

Bricsys is een van de vele partijen die het opnemen tegen de ‘gevestigde orde’ in de CAD-markt en het maakt er geen geheim van op wie en wat het zijn pijlen richt: Autodesk en AutoCAD, en de gebruikers van AutoCAD én andere producten van Autodesk. Weliswaar is BricsCAD een ‘kloon’ van AutoCAD (waarom zou je overstappende AutoCAD-gebruikers géén vertrouwde omgeving willen bieden), maar de functionaliteit gaat inmiddels die van het voorbeeld op vele fronten voorbij. Eerlijkheidshalve moet daar óók aan worden toegevoegd dat er ook nog wel functies en details zijn waarop nog geringe ‘achterstanden’ moe(s)ten worden weggewerkt. De grootste kracht van BricsCAD is echter dat het BIM- en Mechanical-oplossingen biedt binnen hetzelfde pakket, zodat alle functionaliteit in één omgeving beschikbaar is en ook in één (DWG-)formaat. Daarmee wordt de leercurve een stuk minder steil, en kunnen de disciplines optimaal van elkaars data profiteren. Deze sterke punten maken, in combinatie met een zeer concurrerende prijsstelling, van BricsCAD een aantrekkelijk alternatief voor DWG-gebaseerde ontwerpprocessen.

Licenties
Met de introductie van V21 heeft ontwikkelaar Bricsys de gelegenheid te baat genomen het productportfolio enigszins te vereenvoudigen. Even beknopt: BricsCAD Lite is de nieuwe naam voor Classic, een tegenhanger voor AutoCAD LT, die in tegenstelling tot zijn opponent LISP-programmering ondersteunt. Er is nog steeds een Pro-versie, die nu ook de functionaliteit van de vervallen Platinum-versie omvat. Deze beoogde AutoCAD-vervanger is het vereiste platform voor uitbreiding met de Mechanical- (MCAD) of BIM-module, maar die twee kunnen ook samen met de Pro-versie worden aangeschaft als de Ultimate-versie. Een specifieke Civil-versie heeft BricsCAD niet, maar er is in de Pro-versie basale Civil-functionaliteit aanwezig. Ook zijn er applicaties van derden beschikbaar. Alle producten zijn verkrijgbaar als kooplicentie, maar ook als subscription, zowel als standalone als netwerkversie, en zijn beschikbaar voor zowel Windows, MacOS als Linux.
Opvallend is de ruimhartigheid waarmee het gebruik van netwerklicenties is toegestaan. In de openingssessie wees operationeel directeur Mark van den Bergh er met nadruk op dat het gebruik van een licentie niet is gebonden aan locatie (land) of persoon. Paul de Bruin van de Nederlandse distributeur BlueAi vertelde ons dat een van zijn klanten netwerklicenties uitgeeft aan freelance-servicemonteurs die mobiel voor dat bedrijf werkzaamheden uitvoeren; dit is geheel in overeenstemming met de licentievoorwaarden. Ongetwijfeld is dit soepele beleid een reactie op de in de markt niet altijd onverdeeld gunstig ontvangen (wijzigingen in de) licentievoorwaarden van de concurrentie. Datzelfde geldt voor kooplicenties, die inmiddels van veel producten van andere producenten niet meer beschikbaar zijn. Opmerkelijk is ook dat de prijzen van de nieuwe versies lager zijn geworden.

Contact
In de openingssessie van de Bricsys Digital Summit werd aan de hand van een (bestaand) voorbeeldproject verduidelijkt dat BricsCAD openstaat voor samenwerking en ook samenwerking kan faciliteren; beide uiteraard onmisbare factoren in een BIM-workflow. Er wordt standaard al een aantal essentiële bestandformaten ondersteund, waaronder Revit- en IFC-bestanden, maar indien nodig voegt het apart verkrijgbare BricsCAD Communicator daar nog een aantal aan toe. Met 24/7 wordt een cloud-gebaseerd documentbeheersysteem met workflow-automatisering geboden. In het getoonde project werd ook veel gebruikgemaakt van applicaties van derden. Deze kunnen geheel geïntegreerd werken omdat BricsCAD een open ontwikkelomgeving biedt.
Aangezien Bricsys sinds 2018 onderdeel is van Hexagon AB, werd ook gewezen op de toepassing van applicaties uit de ‘eigen stal’ zoals diverse modules van CADWorkx, ingezet voor de diverse installaties.

QuickBuilding: een model als dit kan in luttele minuten worden opgezet

3D-Modelling
Twee zaken vielen op bij het 3D-modelleren, dat gewoon onderdeel is van de Pro-versie, maar waarvan de resultaten natuurlijk ook beschikbaar zijn voor de eventueel aanwezige Mechanical- of BIM-functionaliteit. Met een fillet met variabele radius, een nieuwe functie, neemt BricsCAD een voorsprong op AutoCAD. En in het verlengde daarvan is er ook een variabele chamfer, die zelfs in staat is een getordeerd oppervlak te produceren. Echt verbazingwekkend zijn de mogelijkheden van de al eerder geïntroduceerde T- en L-koppelingen tussen solids, waarmee als het ware met een soort constraints objecten in staat zijn zich aan te passen aan de verplaatsing van een gekoppeld object. Deze tool ondersteunt nu behalve verplaatsingen (‘drag’) ook rotaties. Dit werd gedemonstreerd door van een gebouw het schuine dak onder een andere hoek te zetten; alle daaraan gekoppelde balken verplaatsen mee, en de muren blijven ook aansluiten op het dak. Een zeer krachtige tool!

BIM
Veruit het belangrijkste voor de doelgroep van BIGnieuws is BricsCAD’s BIM-functionaliteit. Tiemen Strobbe, BricsCAD BIM product owner, legde in zijn presentatie de gedachte achter de Design First BIM Workflow uit. Strobbe constateerde dat het BIM-ontwerpproces bestaat uit verschillende fasen, waarin ook verschillende niet perfect op elkaar aansluitende tools en data worden gebruikt. Het doel van de Design First Workflow is om de ontwerper/architect in staat te stellen zich bezig te houden met waar hij het best in is; namelijk conceptueel modelleren en ontwerpen. De daaropvolgende fasen bestaan voor een belangrijk deel uit herhalende en arbeidsintensieve taken. Deze fasen moeten daarom een zo hoog mogelijke mate van automatisering gaan krijgen.
Productmanager Miklós Svéd is ervan overtuigd dat het inrichten van ruimte (volume) de ruggengraat moet vormen van de nieuwe generatie BIM-software: álles in architectuur draait immers om ruimtelijke informatie. Hoe spectaculair in BricsCAD de achterliggende filosofie wordt gerealiseerd, bleek al meteen uit een demonstratie van de nieuwe QuickBuilding, uitgevoerd door product specialist Jacob de Sutter. Met 3D Direct Modelling-tools worden de vlakken van een rechthoekig blok, al geplaatst in de omgeving, net zo lang verplaatst en gedraaid tot een esthetisch interessante vorm ontstaat. Die vorm wordt vervolgens met een LISP-routine gesplitst in ‘cellen’ in de hoogte, lengte en breedte. Vervolgens zijn eenvoudig de cellen die door een schuine wand, of het schuine dak, worden begrensd eenvoudig te verwijderen door ze in de opgebouwde boomstructuur (die ze op volume sorteert) te selecteren. Op deze wijze toverde De Sutter snel een interessante massastudie op het scherm, maar de kous was daarmee niet af: met de QuickBuilding-tool wordt dit model in een oogwenk omgezet naar een model opgebouwd uit wanden en platen, waarop vervolgens verder kan worden gedetailleerd.

Filosofie
Het zou te ver voeren en teveel worden als we hier zouden proberen de Digital Summit in z’n geheel te beschrijven. Duidelijk is echter wel dat Bricsys hard en met een duidelijke filosofie een pakket doorontwikkelt dat nú al een heel interessant alternatief is voor andere ontwerpsoftware, zowel qua functionaliteit als qua investering.

Website BlueAi

Website CADkoop

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top