Meer dan duizend deelnemers van de Esri GIS Tech 2018 zagen op dinsdag 10 april 2018 hoe Esri Nederland het ArcGIS-platform meer en meer positioneert als een online Web GIS.
Door Remco Takken
De jaarlijkse Esri GIS Tech het Beurs-WTC.-gebouw in Rotterdam is de meer technische tegenhanger van de tweedaagse GIS Conferentie in september, ook georganiseerd door GIS-leverancier Esri Nederland. Bezoekers ontdekken de nieuwe mogelijkheden van het ArcGIS-platform, wisselen ervaringen uit met andere GIS-professionals en kunnen vragen stellen aan experts van Esri.
Praktijkvoorbeelden
Net als bij de GIS Conferentie zijn er ook toepassingsverhalen te beluisteren. Joris Bak van Esri Nederland presenteerde enkele video’s met praktijkvoorbeelden. Taco Braber van Het Kadaster legde op het grote beeldscherm uit hoe er een waar ‘sleepnet van maatwerk’ binnen de organisatie was gegroeid en dat het Kadaster samen met Esri aan de slag gaat om dit middels procesoptimalisatie weer hanteerbaar te krijgen. Ook Martijn Pellegrom van de Gemeente Wageningen kwam prominent in beeld. ‘Signaalafhandeling’ is een andere term voor het digitale systeem voor Meldingen Openbare Ruimte (MOR). Adviseur Geo-informatie in Zwolle Marcel Broekhaars presenteerde SensHagen, een gemeentelijk meetnet in de Zwolse wijk Stadshagen.
Ochtendprogramma
In het ochtendprogramma presenteerde Joris Bak, manager product consultancy en content, samen met zijn collega’s hoe de transitie van de digitale transformatie concreet wordt met de nieuwe mogelijkheden die er zijn in het ArcGIS-platform. Via desktop (analyses en ArcGIS Pro) wordt een brug gemaakt naar enterprise/online (webservices beheren) en apps (gebruiken geo-informatie). Er waren presentaties van product consultant Ernst Eijkelenboom, product manager Niels van der Vaart, content specialist Jeske van der Velden, en product consultant Ruben Bruijning. Een greep uit het nieuws: de ‘Levende Atlas’ in ArcGIS Online bevat sinds kort het hoogtebestand AHN3 als puntenwolk, er is een Klimaateffectatlas die maar liefst zestig datalagen presenteert van Climate Adaptation Services en er zijn actuele verkeersongevallendata beschikbaar die teruggaan tot het jaar 2003. Ook zit er nog van alles aan te komen: binnenkort wordt de Basisregistratie Grootschalige Topografie (de BGT) ‘dagvers’ gepubliceerd en de bekende opensource-kaart OpenStreetMap komt onder meer online als file geodatabase. Af en toe deden zich ludieke momenten voor op het hoofdpodium. Zo maakte technisch marketing consultant Ernst Eijkelenboom deel uit van een virtuele versie van het Droste Effect in een presentatie van het programma ArcGIS 360VR. Gewapend met smartphone stond hij op het podium, terwijl hij tegelijkertijd te zien was als een soort avatar in een 3D-model op het grote scherm, met in zijn hand een smartphone, waarin 3D-software was te zien die, et cetera… Verder toonde Eijkelenboom de nieuwe expressietaal Arcade. Wederom een komisch moment: ‘‘We kijken nu naar de laag hoogbouw”.
GIS-onderwijs en verdieping
John Stuiver, onderwijs en onderzoeksmedewerker van de Wageningen Universiteit ontving uit handen van Joris Bak van Esri Nederland de GIS Pro Award. De award is een bekroning voor de jarenlange inzet van John Stuiver voor de ontwikkeling van het GIS-onderwijs.
DevDay, AGGN
Tijdens de Esri GIS Tech was er een speciaal traject, de DevDay, voor ontwikkelaars (‘developers’). Naast JSON, ‘de gemeenschappelijke taal voor het geo-informatiemodel’ is er onder meer nieuws gepresenteerd rondom de API’s JavaScript en Python, het debuggen van Python-tools in Visual Studio, het Utility Network in ArcGIS Pro en het maken van expressies met Arcade. Ook kregen Dotnet en REST de aandacht die hen toekomt. De parallelle sessies van het middagprogramma de Esri GIS Tech 2018 zijn onderverdeeld in vijf tracks. Er waren tijdens de overige sessies onder meer presentaties over ArcGIS Pro, content, apps, imagery, big data, ArcGIS Hub en Web GIS. Verder gaven de docenten Katinka Kamerman en Wybren Raap een hands-on workshop over Insights for ArcGIS. De ArcGIS Gebruikersgroep Nederland (AGGN) had een plekje gevonden op het balkon boven de toch nog best rumoerige beursvloer. Daardoor was de lezing van Kees Janssen (Aeres Hogeschool Almere) niet altijd even goed te verstaan. Hij sprak over het belang van 4D-informatie, de factor ‘tijd’ in de hedendaagse geografie.
Thomas Brown
Voor een parallelsessie in het middagprogramma was Thomas Brown van Esri, Inc overgekomen uit Californië. Zijn presentatie belichtte de groeiende mogelijkheden van de extensie ArcGIS Utility Network Management. Heel aardig om te zien was dat hij de geïnteresseerde aanwezigen niet alleen details liet zien achter ondergrondse netwerken; hij verklaarde zijn voorbeelden over schakelaars en afsluiters aan de hand van een heuse StoryMap. Zo leerden de belangstellenden uit de kabel-, leidingensector, veelal onze nutsbedrijven, automatisch iets bij over moderne informatieproducten op basis van geografie.
http://www.gismagazine.nl/john-stuiver-van-wageningen-universiteit-wur-wint-gis-pro-award/