Brandsma Digitaal Meten uit Bolsward brengt robotisering naar de bouw

Brandsma Digitaal Meten uit Bolsward brengt robotisering naar de bouw

BDM is specialist in het uitvoeren van digitale maatvoering. Als voorloper in digitale data brengt BDM als eerste in Nederland robotisering naar de bouw met de LayoutPrinter. Deze beweeglijke robot print CAD-tekeningen rechtstreeks op de werkvloer met een indrukwekkende snelheid en precisie.

 

Directeur eigenaar Rein Brandsma verwacht veel van zijn nieuwste aanwinst; “Deze innovatie betekent een revolutie in de bouw als het gaat om nauwkeurig en efficiënt werken. Het risico op vertraging bij de start van nieuwe projecten wordt met de nieuwe werkwijze namelijk sterk verkleind.”

De LayoutPrinter is een product van marktleider HP, dat vorig jaar met succes in de VS is geïntroduceerd. De printer kan met een nauwkeurigheid van 3 mm direct op allerlei ondergronden printen. Arbo technisch lastig handwerk wordt zo overbodig. Bovendien geeft deze manier van werken extra mogelijkheden als het gaat om de detaillering van tekeningen. Belangrijk in een tijd waarin er met veel verschillende, soms buitenlandse partijen op de bouwplaats wordt gewerkt. Voor opdrachtgevers is het ook een mooie manier om inzicht en ‘gevoel’ te krijgen bij de indeling.

Brandsma verwacht dat er enige overtuigingskracht voor nodig zal zijn om de soms toch wat traditioneel ingestelde aannemerij te overtuigen.

“Vanaf nu kunnen we ondernemers helpen om tekeningen rechtstreeks op de (bouw)locatie te printen. Door de snelheid, de nauwkeurigheid en de extra informatie kan het project een vliegende start maken en trefzeker volgens planning worden opgeleverd. Dat laatste zal de sector zeker aanspreken omdat vertragingen al snel veel geld kosten. De inzet van de LayoutPrinter zal zichzelf terugverdienen, zo meent Rein Brandsma.”

De printrobot werkt vele malen sneller dan handmatig uitzetten. Wanden, deuren, stopcontacten, luchtsystemen, rookmelders, alles kan vooraf keurig uitgetekend worden. Als belangrijkste toepassing ziet Brandsma het uitzetten van casco’s, installatiewerk en bijvoorbeeld nieuwe machinelijnen. Het bedrijf verwacht ook nieuwe markten te kunnen betreden zoals het inrichten van grote magazijnen en winkels. De standbouw en evenementenbranche heeft eveneens interesse getoond. Kleinschaliger toepassingen zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld kantoor- en woninginrichting.

 

Website Brandsma Digitaal Meten

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top