Boekpresentatie `Sporen van smaragd’ in Spoorwegmuseum

Boekpresentatie `Sporen van smaragd’ in Spoorwegmuseum

Woensdag 10 augustus 2017 is het precies 150 jaar geleden dat de eerste trein op Java reed. Ter gelegenheid daarvan presenteren het Spoorwegmuseum en WBOOKS met trots het boek ‘Sporen van smaragd, per trein door Nederlands-Indië’.

Het boek is geïllustreerd met historische afbeeldingen, kaarten, affiches en foto’s van de modellen die op dit moment in de gelijknamige tentoonstelling in het Spoorwegmuseum te zien zijn.

Sporen van smaragd

Een groot deel van het Indonesische spoor werd aangelegd door Nederlandse ingenieurs en geëxploiteerd door Nederlands spoorwegmaatschappijen. De sporen van het koloniale verleden zijn nog steeds terug te vinden in stations, woningen voor spoorwegpersoneel en kantoren die onder Nederlands beheer werden gebouwd. Het boek en de tentoonstelling tonen de gestage groei van het spoorwegnet op Java en elders in de archipel vanaf 1867, zowel door particulier Nederlands initiatief als door de investeringen van de Nederlandse staat. Die raakte er meer en meer van overtuigd dat goede spoorverbindingen de export en industrie van de kolonie konden stimuleren en bovendien van militair-strategisch belang konden zijn. De auteur van ‘Sporen van smaragd’ is Evelien Pieterse, conservator bij Het Spoorwegmuseum en tevens samensteller van de tentoonstelling. Het voorwoord is van Thom Hoffman.

SpoorwegmuseumSpoorwegmuseumSpoorwegmuseumSpoorwegmuseum

Opening tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Sporen van smaragd’ werd vrijdag 7 juli geopend in het Spoorwegmuseum en zal tot 10 november te zien zijn.

 

Website Spoorwegmuseum
Website WBOOKS

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top