BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017 van start

Vanaf vandaag kunnen architecten – ook niet BNA-leden – via Gebouwvanhetjaar.nl hun in 2016 gerealiseerde gebouw inzenden. ‘s Lands belangrijkste jaarlijkse architectuurprijs heeft dit jaar Hans Wijers als juryvoorzitter. Inzenden kan tot 3 maart, 19 mei maken we de jury- en publiekswinnaars bekend. 

De BNA wil als branchevereniging met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar. 

Het draait om excellentie in brede zin: dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed.

De 12e editie verwelkomt zes deskundige juryleden: 

Hans Wijers – juryvoorzitter

Werd in 2016 voor het derde jaar op rij door de Volkskrant benoemd tot invloedrijkste Nederlander. Met dank aan zijn bestuurderscapaciteiten die hij inzet bij onder meer Shell, Heineken en het Concertgebouw. Wijers maakte naam als D66-minister en als topman van AkzoNobel. 

Anne van der Zwaag werkt als curator, schrijver en adviseur in de creatieve industrie en het bedrijfsleven. Van der Zwaag is daarnaast directeur van designbeurs OBJECT Rotterdam en van kunstplatform BIG ART. Harry Abels is ruim 30 jaar actief als architect waarvan 17 jaar als architect-directeur bij IAA Architecten. Ellen van der Wal is in 1998 afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft en startte haar carrière bij Mecanoo architecten. Ellen is onlangs onder haar eigen naam een nieuw bureau gestart. Edwin Oostmeijer is opgeleid als journalist en ontwikkelt duurzame woningbouwprojecten. Voor ‘Het Bolwerk’ in Utrecht ontving Edwin de Gouden Piramide 2006, de Rijksprijs voor Inspirerend Opdrachtgeverschap. Tim van der Grinten heeft met zijn architectenbureau Moodbuilders een specialisatie in verplaatsbare Tiny-house woonconcepten. Daarnaast ontwerpt hij namens zijn tweede bureau Enversed virtual reality-ervaringen voor onder meer bouwtoepassingen. Architectuurjournalist (Volkskrant) en -publicist Kirsten Hannema is jurysecretaris en tekent in die hoedanigheid voor het juryrapport.

Juryportret BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017
Juryportret BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017

Hans Wijers: “Huizen, kantoren, publieke gebouwen, ze dragen allemaal in grote mate bij aan onze kwaliteit van leven en werken. De architectuur van deze gebouwen is daarom voor iedereen belangrijk. Ik kijk uit naar de jureringstour langs de ingezonden gebouwen om zo te ontdekken wat de stand van zaken in de architectuur is.”

BNA-directeur Fred Schoorl is enorm benieuwd naar de oogst aan gebouwen uit 2016. “Behalve kwaliteit is de maatschappelijke relevantie van duurzame oplossingen en technologische vernieuwing steeds belangrijker. Met Hans Wijers als voorzitter zal dat zeker aan de orde komen. Van inspirerend tot enerverend voor het vak en de gebruikers.”

Winnaars 2016

  • Jury- en publiekswinnaar: Parkeergarage Katwijk aan Zee van Royal HaskoningDHV
  • Identiteit & Icoonwaarde: Tennisclub IJburg van MVRDV
  • Leefbaarheid & Sociale Cohesie: Kerkje Klein Wetsinge in Winsum van Jelle de Jong Architecten
  • Stimulerende Omgevingen: KWR in Nieuwegein van Cepezed
  • Particuliere Woonbeleving: eervolle vermelding voor House in a House van Global Architects

Website BNA

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top