BNA Beste Gebouw van het Jaar: de 2018-jury

BNA Beste Gebouw van het Jaar: de 2018-jury

De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2018 gaat 25 januari van start met Louise Vet als voorzitter, fervent voorstander van een duurzaam bouwen. Zij volgt Hans Wijers op, die in 2017 de juryvoorzitter was. Met de Beste Gebouw-verkiezing wil de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is dan ook vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers. Vorig jaar was de OV Terminal Breda (Koen van Velsen architecten) het beste gebouw van Nederland volgens de vakjury. De Publieksprijs ging naar het Stadhuiskwartier Deventer, ontworpen door Neutelings Riedijk.

Het 2018-juryteam bestaat, naast Louise Vet, uit de architecten Koen van Velsen, Titia Luiten en Gijs Baks, en uit MinEZK-directeur Energie & Omgeving Meindert Smallenbroek en Onno Dwars, directeur van Ballast Nedam Development.

“De transitie naar circulair kan mij niet snel genoeg gaan”

Louise Vet is directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en hoogleraar evolutionaire ecologie aan de Wageningen Universiteit. Als juryvoorzitter van BNA Beste Gebouw-2018 kijkt Vet uit naar de jurybeoordelingstour door Nederland langs de beste gebouwen van dit moment. “Een beetje duurzaamheid bestaat niet, dat dringt nu ook door tot bouwend Nederland. Architecten spelen een belangrijke rol in de transitie van die bewustwording naar circulair bouwen. Deze Beste Gebouw-verkiezing leent zich prima om dat proces aan te jagen – het kan mij niet snel genoeg gaan.”

Haar integrale duurzaamheidsprincipes brengt Vet in praktijk bij het NIOO laboratorium-kantorencomplex, waarvoor zij in 2012 de Gouden Piramide kreeg. In december ontving zij het ‘Honorary Membership’ van de British Ecological Society, als erkenning voor haar bijdrage aan het uitdragen van ecologische kennis en oplossingen.

BNA-directeur Fred Schoorl is blij met Louise Vet als juryvoorzitter: “Ze is een vrouw met een missie. Die van haar en van de BNA komen op prettige wijze samen als het gaat om de gebouwde omgeving. We zien uit naar een gedreven, kritische juryvoorzitter die – net als wij – de wereld echt wel een stuk beter wil maken.”

25 januari: start inzenden

De voorbereidingen voor de twaalfde editie van deze architectuurprijs zijn inmiddels in volle gang. De prijs wordt uitgereikt op 18 mei 2018 in Amsterdam. De wedstrijd start op 25 januari aanstaande op de website van BNA Beste Gebouw van het Jaar.

 

Sponsoren

Saint-Gobain Building Glass is hoofdsponsor en VMRG Keurmerk, Kingspan en Reynaers zijn co-sponsor van BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=UhFR2j0b26I

Website BNA Beste Gebouw van het Jaar

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top