Binnenklimaat nieuwe gebouwen verrassend slecht

Binnenklimaat nieuwe gebouwen verrassend slecht

Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde Nederlander 90 procent van alle ingeademde fijnstof binnenkrijgt wanneer hij of zij in een gebouw is. Daarvan is 80 procent afkomstig uit de eigen woning volgens het Longfonds. Al langer wordt er aandacht gevraagd voor het belang van schone lucht, zowel binnen als buiten.

Bewust worden vervuiling
Veel mensen zijn zich er niet bewust van hoe ongezond de binnenlucht is. De focus ligt altijd meer op de kwaliteit van de buitenlucht en niet de lucht binnenin de woning. Daar komt bij dat het binnenklimaat de afgelopen jaren sterk is verslechterd doordat woningen, nieuwe gebouwen en gerenoveerde gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn. Hierdoor wordt er nog maar weinig geventileerd. De lucht binnen is zeer bepalend voor de gezondheid, want van de ziektelast ten gevolge van fijnstof komt 10 tot 30 procent van deeltjes die zijn geproduceerd in het binnenmilieu. Het gaat hierbij voornamelijk om het binnenklimaat van woningen omdat daar de meeste tijd wordt doorgebracht, maar ook op kantoren en in openbare gebouwen is het vaak niet goed gesteld met de kwaliteit van de lucht.

Goed ventileren
Het Longfonds adviseert om niet te stoken en te roken in huis om te voorkomen dat er veel kleine deeltjes vrijkomen in de lucht. Daarnaast is een goede kookafzuiging zeer belangrijk en moet er regelmatig geventileerd worden. Een andere oplossing om de lucht te verfrissen is het plaatsen van een luchtreiniger. Deze maakt de lucht vrij van stof, huisstofmijt, bacteriën, virussen, pollen, chemische stoffen en andere allergenen. Veel mensen merken het direct wanneer de lucht schoner is, zeker mensen met hooikoorts klachten of bijvoorbeeld astma. Een gebrek aan verse lucht kan allerlei gezondheidsklachten geven, van hoofdpijn en benauwdheid tot branderige ogen en chronische verkoudheid. Astma, bronchitis en longemfyseem kunnen door een gebrek aan verse lucht verder verergeren.

Meten met een fijnstofmeter
Het Longfonds zou graag zien dat mensen een fijnstofmeter in huis halen, maar het is niet mogelijk om dit te verplichten. Het apparaat is namelijk niet goedkoop en niet voor iedereen betaalbaar. Zo kost het apparaat ongeveer 270 euro maar er zijn er verschillende op de markt voor uiteenlopende prijzen. Net als bij sim only vergelijken en energie vergelijken is het slim om ook bij deze eventuele aankoop eerst de prijzen online te vergelijken. Gezinnen waarin geen budget of plek is voor een fijnstofmeter wordt aangeraden om eens stil te staan bij bepaalde handelingen waar normaal wellicht nooit over nagedacht wordt. Check eens hoe het zit met de afzuigkap en of deze zijn werk nog goed doet. En wat gebeurt er tijdens een avondje gourmetten met het hele gezin of het aansteken van een sfeervol kaarsje? Een fijnstofmeter maakt het mogelijk om de daadwerkelijke luchtkwaliteit te meten als bevestiging. Los van een eventuele fijnstofmeter is het altijd verstandig om eens een raam open te zetten. Dat helpt bij klachten zoals hoofdpijn en benauwdheid en voorkomt dit zelfs.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top