BIM Loket verwelkomt NLRS als nieuwe partnerstandaard

BIM Loket verwelkomt NLRS als nieuwe partnerstandaard

De Nederlandse Revit Standaard (NLRS) treedt als partnerstandaard toe tot de BIM Loket-familie van open standaarden.

NLRS legt afspraken vast over het gebruik van naamgeving, modelstructuur, gebruik van parameters, etc. voor het softwarepakket Autodesk Revit. NLRS maakt zo uniforme uitwisseling met Revit mogelijk. De standaard draagt bij aan de interoperabiliteit en helpt vendor lock-in te voorkomen.

“De NLRS levert een belangrijke, strategische bijdrage aan de verwezenlijking van onze doelstellingen”, aldus Jacqueline Meerkerk, directeur BIM Loket. “Deze Revit-Standaard faciliteert namelijk het juiste gebruik van open standaarden als IFC en NL/SfB in combinatie met mainstream 3D-modelleringssoftware. Het beheer van de NLRS is conform BOMOS en wij zijn blij met de opname op de lijst Aanbevolen Standaarden van het Forum Standaardisatie.” 

Vorig jaar werd de NLRS door het Forum Standaardisatie erkend als aanbevolen open standaard. Het Forum Standaardisatie is een overheidsinitiatief om open ICT-standaarden te toetsen en het gebruik van open standaarden te stimuleren. “De erkenning van de NLRS als open standaard helpt bij toepassing ervan in BIM-projecten waarbij er gebruik wordt gemaakt van Autodesk Revit. De NLRS zorgt in deze BIM-projecten voor standaardisering en een uniforme uitwisseling van informatie. Het maakt communicatie op basis van andere open standaarden zoals IFC eenvoudiger”, aldus Mark Wieringa, voorzitter van de Revit Standards Foundation.

Na deze erkenning kan de NLRS worden voorgeschreven bij uitvoering van overheids- en semi-overheidsprojecten. “Een welkom gevolg van de erkenning door het Forum Standaardisatie is de opname van de NLRS als partnerstandaard door het BIM Loket. Dit zal zeker leiden tot een versnelling in de adoptie van de NLRS binnen Nederland.”

De NLRS wordt voortdurend doorontwikkeld in samenspraak met de gebruikers. Björn Kamphuis, BIM-manager bij installatiebedrijf Kuijpers en secretaris van de Revit Standards Foundation: “De NLRS is een integrale BIM-Standaard voor alle disciplines. Op deze wijze biedt de NLRS mij als installateur vele voordelen, maar kan een bouwpartner ook van deze voordelen profiteren. De NLRS bevordert hiermee de samenwerking door uniformiteit in data van Revit naar IFC.”

Het BIM Loket heeft verschillende open BIM-standaarden in beheer en vertegenwoordigt daarnaast een aantal partnerstandaarden. Als partnerstandaard blijft de NLRS in beheer bij de Revit Standards Foundation. Wel zal het bestuur vanaf nu aansluiten bij partner- en beheerdersoverleg bij het BIM Loket. 

Website BIM Loket

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top