BIM Loket meldt open BIM-standaarden aan

BIM Loket meldt open BIM-standaarden aan

Het BIM Loket heeft drie open BIM-standaarden aangemeld voor de pas-toe-leg-uit-lijst van het Forum Standaardisatie. Bij de inkoop van grotere ICT-systemen en -diensten hanteert de overheid het principe van pas-toe-leg-uit rond de toepassing van open standaarden. Organisaties binnen de publieke sector zijn verplicht om gebruik te maken van de open standaarden op de lijst van het Forum Standaardisatie. Afwijken van dit principe is alleen mogelijk met een goede onderbouwing.

Op de lijst van het Forum Standaardisatie staan twee open BIM-standaarden: IFC en VISI. De lijst is een belangrijk middel om het brede gebruik van open standaarden te bevorderen. Daarom streeft het BIM Loket ernaar om zoveel mogelijk open BIM-standaarden op de lijst te krijgen. Aan opname op de lijst is een groot aantal voorwaarden verbonden, die niet allemaal op korte termijn vervuld zullen zijn. Door nu deze standaarden aan te melden, zet het BIM Loket de eerste stap in een langer proces.

Het Forum Standaardisatie heeft NLCS en COINS in behandeling genomen. Op korte termijn zullen expert meetings plaatsvinden, waaruit moet blijken in welke mate deze standaarden worden gebruikt en welke meerwaarde dit de gebruiker biedt. NL/SfB gaat in dit stadium nog niet mee, omdat de beheerorganisatie nader ingevuld moet worden. Bij een volgende ronde zal de standaard opnieuw worden ingediend.

Website BIM Loket

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top