BIM-gebruik neemt toe in Europa

BIM-gebruik neemt toe in Europa

Een belangrijke factor in digitalisatie van de bouwsector is Building Information Modelling (BIM). De European Architectural Barometer Q4 2019 gaat dieper in op het thema BIM. Maar in hoeverre is BIM echt al geïmplementeerd in het Europese bouwproces?

 

Hoogste BIM-gebruik onder Nederlandse architecten
Kijkend naar het BIM-gebruik onder architecten per land in Europa, zien we dat Nederland een sterke leidende positie inneemt. Waarom is het zoveel hoger dan in de rest van Europa? De overheid verplicht het gebruik van BIM hier namelijk niet, wel is de sector over het algemeen meer gedigitaliseerd en meer gewend aan samenwerking tussen verschillende partijen. Bijvoorbeeld de hoofdaannemers, de bouwbedrijven, de elektrische installatiebedrijven en adviseurs. BIM faciliteert deze samenwerking. Nederland werkt ook veel met prefab wat het gebruik van BIM aannemelijker maakt.

In andere landen wordt BIM voornamelijk gebruikt voor grote utiliteitsbouw projecten of hoogbouwprojecten in de woningbouw. In Nederland zijn hele wijken gebouwd met één vergelijkbaar ontwerp. Normaal gesproken zou het gebruik van BIM te duur zijn. Het gebruik van BIM is dan ook een stuk logischer bij ontwerpen voor 20 of 30 huizen zoals dat in Nederland gebruikelijk is.

De rest van Europa maakt een sterke ontwikkeling door
De European Architectural Barometer Q4 2019 laat zien dat het BIM-gebruik in Frankrijk de afgelopen jaren snel is toegenomen. Dit is voornamelijk te wijten aan wetgeving. In het Verenigd Koninkrijk is het BIM-gebruik ook op een hoger niveau. Het groeit echter niet meer zo snel als in Nederland. Voornamelijk in utiliteitsbouw- en hoogbouw projecten wordt met BIM gewerkt in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast werkt slechts een selecte groep architecten aan deze BIM-projecten. In België is het BIM-gebruik snel toegenomen; met buurlanden die hun BIM-gebruik sterk intensiveren, is het logisch dat België door deze landen wordt beïnvloed.

Nu lopen Spanje, Polen, Duitsland en Italië nog achter, maar de adoptie van BIM neemt wel toe. Er kan een sterke toename van BIM-gebruik worden verwacht in de komende jaren, vooral in Spanje.

USP Marketing Consultancy is een toonaangevend internationaal marktonderzoeksbureau dat al meer dan 25 jaar gespecialiseerd is in de bouw-, installatie- en doe-het-zelfsector.

Website USP Marketing Consultancy

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top