Donderdag 13 april is het 3e Tekla Interoperability Forum (TIF 2017) gehouden in Vianen. Deze TIF was speciaal georganiseerd voor constructeurs. Het onderwerp was dan ook de samenwerking en communicatie tussen Tekla Structures BIM-software en software voor hoofdberekeningen en staaldetailberekening.
Ter introductie heeft Bas Salari van Construsoft de Grasshopper interface met Tekla uitgelegd, waarbij hij dit keer niet alleen voorbeelden van zeldzame, kromme en complexe staal- en betonconstructies liet zien, maar juist een praktisch voorbeeld van een stalen hal. Een type hal is hiermee volledig interactief parametriseerbaar te maken in slechts een paar uur.
Het voorbeeld van de hal is vervolgens door Emiel Peltenburg van MSc Engineering overgenomen in RFEM-rekensoftware via de directe koppeling tussen Tekla en RFEM. Peltenburg demonstreerde hoe het constructief model omgezet kan worden in een rekenmodel binnen Tekla Structures, zonder verlies van gegevens.
Speciale aandacht gaf hij aan de positie van de staven in dit rekenmodel. Deze zijn nog voordat de verbinding met de rekenapplicatie gemaakt wordt, in Tekla te manipuleren naar wens van de constructeur.
In het voorbeeld werden ook de randvoorwaarden en basisbelastingen ingevoerd in Tekla. In RFEM werd het volledige model vervolgens overgenomen en voorzien van wind- en sneeuwbelastingen. Peltenburg modelleerde in RFEM extra windverbanden en gevelkolommen en het model werd opnieuw doorgerekend. De berekeningsresultaten, de staafkrachten, momenten en gewijzigde geometrie met nieuwe profielen werden het Tekla-model automatisch door RFEM ingevoerd, waarmee de cirkel van interoperabiliteit rond was, althans bijna.
In Tekla Structures werd er namelijk nog een momentvaste verbinding gegenereerd via één van de verbindingsmacro’s en die moest uiteraard ook worden berekend. Deze verbinding is vervolgens via een directe link overgenomen in IDEA Connection. Met deze software zijn de details, inclusief bouten en lassen, overgenomen en werd de verbinding gecontroleerd.
Het laatste half uur besteedde Peltenburg aan een algemene uitleg van IDEA Connection, om de aanwezigen beter te informeren over de technische werking en de theoretische achtergrond. De samenwerking met MSc Engineering heeft erin geresulteerd dat Construsoft nu ook vertegenwoordiger is van IDEA Connection.
Tijdens de afsluitende borrel is nog lang nagepraat over de veranderingen en samenwerking tussen constructeur en modelleur en interoperabiliteit in algemene zin. Wat opviel was de goede en positieve sfeer. Enkel op basis van dit evenement lijkt het erop dat veel constructeurs en modelleurs openstaan om beter samen te werken en te communiceren. De motivatie bij Construsoft is daarom groot om opnieuw een TIF te organiseren en ze houden zich daarom zeer aanbevolen voor input.