BDM automatiseert ontwerp zonnepanelen-installaties

BDM automatiseert ontwerp zonnepanelen-installaties

Plug-in Dynamo berekent optimale positionering

Roel van der Sloep is projectcoördinator bij Brandsma Digitaal Meten (BDM), een landmeetkundig bureau in het Friese Bolsward. Bij CAD Accent uit Oss (tegenwoordig onderdeel van Arkance Systems) maakte hij kennis met Dynamo, een plug-in binnen Revit en Civil 3D. Hij besloot deze tool in te zetten bij zijn werk: “Het automatiseren van repeterende handelingen levert veel tijd op, terwijl ik daarnaast de kans op fouten in mijn werk verklein.”

Door de redactie

Resultaat na realisatie.

Van der Sloep houdt van zijn vak. Dat blijkt niet alleen uit zijn woorden, maar ook uit de verschillende functies die hij bij BDM bekleedt: naast projectcoördinator (bouw en infra) is hij ook maatvoerder/landmeter, civil engineer en drone operator. Wie zo veel petten op heeft, zoekt naar manieren om het werk slimmer te kunnen doen. Van der Sloep: “Neem het tekenwerk dat we doen voor leveranciers en installateurs van zonnepanelen. We ontwerpen geregeld installaties op stallen van boerderijen. Mooi werk, maar tegelijk begin je bij ieder project weer op nul. Oppervlaktes, obstakels, hoogteverschillen, het verloop van de zon, schaduwfactoren… Zulke factoren zijn op iedere locatie anders. Ik liep al een tijdje met een gevoel rond: er móet een manier zijn om niet steeds met een leeg vel te beginnen. Die vraag heb ik neergelegd bij CAD Accent|Arkance Systems.”

Resultaat van Dynamo-script in Revit.

Positionering zonnepanelen
Samen met Coen Sijm (Revit/Dynamo-specialist) onderzocht Van der Sloep hoe ze het ontwerpproces voor zonnepanelen-installaties (PV-installaties) konden automatiseren. Medio 2019 leidde dat tot een Dynamo-script, dat binnen Revit verschillende parameters aan elkaar knoopt. Dynamo is een visuele programmeeromgeving die herhalende werkzaamheden automatiseert, acties analyseert en daarmee het ontwerpen efficiënter maakt. Daarnaast is het een tool die helpt om complexe geometrische vraagstukken op te lossen. Dankzij voorgedefinieerde functies in de visuele programmeeromgeving is het mogelijk om delen gedetailleerde objectinformatie met elkaar te verbinden.

“Ik gebruik het script bij veel nieuwe projecten”, vertelt de projectmanager. “Ik voer simpelweg steeds de projectspecifieke variabelen in en laat Dynamo de optimale positionering van de zonnepanelen op het dak berekenen. Normaal zou ik daar een paar uur mee bezig zijn, nu is het een kwestie van minuten. En kiest de klant toch voor een ander type zonnepanelen? Dan pas ik de eigenschappen aan en laat ik Dynamo de berekening gewoon opnieuw maken. Dat is dan vervolgens zelfs binnen enkele seconden geregeld.”

Het Dynamo-script berekent ook het rendement per zonnepaneel.

Met de plug-in bespaart Van der Sloep veel tijd, verkleint hij de kans op ontwerpfouten én maakt hij zijn werk aangenamer. “Ik ken tekenaars die de héle dag hetzelfde werk doen, maar dat is niet mijn ding. En dat hoeft ook niet meer, want dankzij Dynamo kan ik veel repeterende handelingen automatisch laten uitvoeren. Neem het project dat we onlangs bij een agrarisch bedrijf in Oudehaske hebben opgeleverd. We hebben er een kleine duizend zonnepanelen geplaatst op de daken van meerdere gebouwen. Dankzij Dynamo was het ontwerp hiervoor in relatief korte tijd gerealiseerd. Wel hechten we er bij BDM aan om alle ontwerpen te blijven controleren. Een check met het menselijk oog én gezond verstand blijft nodig, vinden we. Maar dan nog besparen we een heleboel tijd.”

Dynamo-script.

Breder inzetten
“Dynamo is een plug-in die echt iets toevoegt aan mijn werk”, besluit Van der Sloep, die zelfs mogelijkheden ziet om Dynamo breder in te zetten. “Denk aan het bepalen van coördinaten voor bouwprojecten, natuurcompensatieprojecten, revisietekenwerk… Of aan ontwerpen voor grondwerken of in de wegenbouw. Iedere nieuw aan te leggen weg is anders, maar veel dingen zijn in de basis grotendeels hetzelfde, zoals de hoeveelheid zand en puin onder de asfaltlaag. Ik kan me een standaard Dynamo-script voorstellen waarin dat soort vaste parameters zijn verwerkt. Vervolgens voert de gebruiker de verschillen in bijvoorbeeld wegbreedte en hellingen in, en laat hij Dynamo het rekenwerk doen. Op die manier is ook in de wegenbouw veel dubbel werk te voorkomen. Zo kan Dynamo een verrijking zijn voor meerdere branches en disciplines.”

Point cloud omgezet naar Revit-objecten.

BDM – Brandsma Digitaal Meten is een landmeetkundig bureau, gevestigd in Bolsward (Friesland), dat actief is in meerdere sectoren. De focus ligt daarbij op Bouw, Infra en Industrie. BDM is zowel in Nederland als buiten onze landsgrenzen actief. Er werken 26 specialisten om de kernwaarden innovatief, betrouwbaar en flexibel te vertalen in klantgerichte oplossingen.

Website BDM

Website CAD Accent

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top