BAM Infra eerste bouwbedrijf BIM Level 2 gecertificeerd

BAM Infra eerste bouwbedrijf BIM Level 2 gecertificeerd

Als eerste bouwbedrijf ter wereld is BAM Infra gecertificeerd voor het hoogste niveau van Building Information Modeling (BIM), BIM Level 2. In BIM worden bouwprojecten 3D ontworpen. BAM Infra heeft aangetoond daar ook nog eens de factor tijd (4D) en geld (5D) aan toe te kunnen voegen.

Dit levert een digitale bouwsimulatie op die gekoppeld is aan de werkelijke planning van het bouwwerk. Hiermee kunnen wij goede simulaties genereren. Met de factor geld gekoppeld aan het ontwerp en de planning krijgen we inzicht in de cashflow gedurende de levenscyclus van een project. BIM Level 2 betekent digitaal open samen werken als een team en verantwoordelijkheid nemen, voorspelbaar zijn en al samen lerend voorwaarts gaan in de gehele keten. Die keten bestaat, naast onszelf, uit de partijen waarmee wij samenwerken, zoals leveranciers, onderaannemers en klanten.

Animatie vanuit BIM: plaatsen van de spoorbrug Utrecht (17-19 november 2017)

De voordelen
BIM dient als betrouwbare basis voor het nemen van beslissingen tijdens de levenscyclus van een bouwwerk. De voordelen van deze manier van werken zijn; minder vertragingen, het voorkomen van miscommunicatie in het team, beter management van projectrisico’s en beter inzicht in je cashflow. Van het eerste ontwerp, gedurende de bouw, tijdens het beheer tot aan de sloop van het gebouw.

Anne-Roos van der Elst, Manager BIM Level 2 en Manager Operationeel Werkkapitaal bij BAM Infra, vertelt: “We willen leidend zijn op gebied van digitaal bouwen en BIM is een belangrijk onderdeel daarvan. BIM niveau 2 betekent voor BAM Infra verbindend leiderschap door digitaal samen te werken als een team, verantwoordelijkheid nemen, voorspelbaar te zijn en samen voorwaarts gaan in de gehele keten. Niet alleen binnen BAM maar ook met partijen waarmee wij samenwerken zoals leveranciers, onderaannemers en klanten. Zo creëren wij toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers, eindgebruikers en de maatschappij”.

Andy Butterfield, Directeur Built Environment bij BSI, vertelt: “BIM vertegenwoordigt een radicale verandering in hoe de bouw wordt uitgevoerd. Het is erg belangrijk om samen te gaan werken met marktleiders zoals BAM om de oplossingen te ontwikkelen die niet gedefinieerd zijn in de bestaande normen, maar nog belangrijker, die voldoen aan de behoeften van de industrie. Samenwerking is de essentie van BIM”.

BIM Level 2
BAM Infra behaalt als eerste in Nederland het BSI Kitemark voor BIM – het hoogste niveau van BIM-certificering. BAM Infra is ook als het eerste bouwbedrijf ter wereld gecertificeerd voor zowel PAS 1192-2 (Ontwerp en Bouw) als PAS 1192-3 (Asset Management). PAS 1192 is een referentiekader in best-practices voor BIM en fungeert als een keurmerk waarmee bouwbedrijven wereldwijd zekerheid kunnen bieden aan hun klanten en hun Building Information Modelling (BIM) niveau 2 vermogen kunnen aantonen.

Beide schema’s zijn door BSI ontwikkeld in samenwerking met de industrie en bouwen voort op de bestaande gedragsregels voor het gezamenlijk versterken van informatievoorziening in de bouw, zoals gedefinieerd in BS 1192:2007. Ze gaan nog een stap verder door een hoger zekerheidsniveau te bieden voor het succesvolle uitvoeren en de definitieve afronding van projecten onder BIM-niveau 2. BAM loopt voorop op het gebied van digitaal bouwen en werkt al vanaf het begin met BSI samen om BIM-normen en certificeringsoplossingen te helpen vormen.

BIM

Website BAM Infra

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top