Elke dag een actuele BAG-dataset en met meer mogelijkheden

Elke dag een actuele BAG-dataset en met meer mogelijkheden

Vanaf december is de nieuwe BAG-service van Esri Nederland beschikbaar. De BAG (Basisregistratie Adressen en Gebouwen) wordt door de overheid als open data aangeboden. Esri Nederland investeert al jaren in het gebruik van deze gegevens laagdrempelig maken binnen het ArcGIS-platform. Op wens van ArcGIS-gebruikers is de actualiteit van de BAG-service nu aangepast van maandelijks naar dagelijks én is het datamodel verrijkt.

 

Wat is er nieuw?
Wat is er nieuw in de BAG-service? Er zijn diverse ‘foutoplossingen’ in het datamodel toegevoegd, waaronder een verbeterde relaties tussen objectklassen. Het verblijfsobject is verrijkt, met nu een uitsplitsing van de gebruiksfunctie(s) per verblijfsobject. De gegevens worden dagelijks ververst, zo kunnen altijd de meest recente BAG-gegevens worden gebruikt.


Wijzig de URL van de BAG-service in uw applicaties

De vernieuwde BAG-service is beschikbaar onder een nieuwe URL, zie de weblink onderaan dit artikel. Er is gekozen voor een nieuwe URL omdat naast een hogere actualiteit ook het datamodel is aangepast om meer gebruikstoepassingen te faciliteren. De nieuwe service wordt dagelijks geactualiseerd, waar de oude service een maandelijkse actualiteit heeft. De gegevens in de oude service worden nog eenmalig geactualiseerd met de BAG-gegevens van november. Esri Nederland adviseert organisaties zo snel mogelijk te migreren (uiterlijk binnen drie maanden) om direct te profiteren van de verbeterde en actuele webservice. De oude service zal nog tot 1 maart 2018 beschikbaar blijven om organisaties de tijd te geven de nieuwe URL’s te implementeren.

File geodatabase

Naast de webservice biedt Esri Nederland ook de BAG als download aan. Dit gaat om een maandelijkse export van de BAG in het file geodatabase-formaat. Ook deze download is aangepast om deze in lijn te brengen met het verbeterde datamodel dat gebruikt wordt in de webservice. De actualiteit van de file geodatabase blijft maandelijks. Nieuw in de file geodatabase: er is een nieuw datamodel beschikbaar dat identiek is aan de webservice. Er hebben diverse foutoplossingen plaatsgevonden, waaronder verbeterde relaties tussen objectenklassen. De file geodatabase bevat voortaan alleen nog de actuele objecten uit de BAG en geen historie meer. Wie toch specifiek op zoek is naar historische objecten uit de BAG neemt contact op via content@esri.nl om te informeren naar de mogelijkheden.

BAG/BAGv2 (MapServer)

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top