Avri zet ArcGIS in voor efficiëntere afvalscheiding en groter bewustzijn bij inwoners

Avri zet ArcGIS in voor efficiëntere afvalscheiding en groter bewustzijn bij inwoners

Afvalinzamelbedrijf Avri, actief in acht gemeenten in Midden-Nederland, maakt gebruik van een app waarin afvalcoaches van de organisatie op adresniveau kunnen registreren of afval en grondstoffen goed worden gescheiden.

Met periodieke controles en de inzet van gele en rode kaarten in een app, gebouwd in ArcGIS van softwareleverancier Esri, wil Avri zorgen voor een groter bewustzijn onder de inwoners, en verkrijgt het meer inzicht in aandachtsgebieden binnen de regio. Hiermee wil het zorgen voor beter gescheiden en daardoor beter herbruikbare grondstoffen en daarnaast de kosten voor afvalinzameling verlagen.

Bert-Jan Oude Nijhuis, adviseur informatievoorziening bij Avri: “De inwoners van ons verzorgingsgebied scheiden grondstoffen bovengemiddeld goed van het restafval in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Toch zien we in bepaalde gebieden en op bepaalde grondstofsoorten significante vervuiling. Er zit dan restafval bij grondstoffen, of grondstoffen gaan in de verkeerde container. Bij het verbeteren daarvan speelt bewustwording een grote rol. Daarvoor zetten we voorlichting in en de controles met gele en rode kaarten.”

Avri ontwikkelde een app met ArcGIS Survey123 die afvalcoaches ondersteunt bij de controle van containers die aan de straat staan. Wanneer er onjuist gescheiden grondstoffen in de container zitten kunnen de coaches een gele kaart of rode kaart uitdelen, afhankelijk van de zwaarte van de overtreding. Dit wordt samen met informatie over het type overtreding en een foto in de app ingevoerd. Bewoners krijgen hierop een kaart aan hun container bevestigd en een afvalwijzer in de brievenbus met informatie over hoe ze hun afval beter kunnen scheiden. Avri krijgt middels een dashboard inzicht in de gebieden waar goed wordt gescheiden en waar er ruimte voor verbetering ligt.

Avri maakte al gebruik van ArcGIS om informatie over het integraal beheer van de openbare ruimte in kaart te brengen, zoals het legen van prullenbakken, het maaien van hoog gras of meldingen van bewoners over bijvoorbeeld losliggende stoeptegels. Het bouwen van de gele en rode kaarten app met Survey123 kostte daarom weinig tijd.

Marco ’t Hoen, accountmanager bij Esri: “De app van Avri is een mooi voorbeeld van de inzichten die geografische informatie kan bieden in combinatie met een toegankelijk Survey123-formulier. Met het beantwoorden van een aantal korte vragen kunnen medewerkers op iedere locatie efficiënt en geïntegreerd in hun werkprocessen een schat aan informatie verzamelen. Dit helpt om het bewustzijn bij inwoners te vergroten en geeft Avri de strategische inzichten die bijdragen aan een beter gebruik van kostbare grondstoffen.”

Website Esri

 

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top