Automobilisten zeer tevreden over de Nederlandse wegen

Automobilisten zeer tevreden over de Nederlandse wegen

Automobilisten zijn zeer tevreden over de Nederlandse wegen. Dat blijkt uit het wegbelevingsonderzoek dat Platform WOW in september 2017 uitvoerde onder bijna 11.000 Nederlandse automobilisten. Doel van dit tweejaarlijkse onderzoek (gestart in 2013) is om kennis over de wensen en meningen van de weggebruiker te achterhalen. De wegbeheerders bekijken naar aanleiding van dit onderzoek welke acties zij kunnen oppakken.

 

Zeer tevreden, maar ruimte voor verbetering
Meer dan vier op de vijf automobilisten is tevreden over Rijkswaterstaat als beheerder van de autosnelwegen en de provincie als beheerder van de provinciale wegen. Bijna driekwart is tevreden over de gemeente als wegbeheerder van stadsroutes. In het algemeen worden met name de kwaliteit van het wegdek, het onderhoud van de wegen en het rijcomfort positief gewaardeerd. Daarnaast zijn er aandachtspunten. Bij alle beheerders zijn de doorstroming, uitvoering van wegwerkzaamheden en de informatie over files, snelheden en wegwerkzaamheden voor verbetering vatbaar. Voor Rijkswaterstaat is beperking van hinder bij wegwerkzaamheden een extra aandachtspunt. Een belangrijk aandachtspunt voor de provincie is de verkeersveiligheid. Voor gemeenten is de doorstroming bij wegwerkzaamheden een aandachtspunt.

Nieuwe thema’s: smart mobility en duurzame leefomgeving 
Dit jaar werd voor het eerst ook gekeken naar de thema’s smart mobility en duurzame leefomgeving. Automobilisten die files en druktes willen vermijden, doen dit het vaakst door eerder of later te vertrekken of door tijdens de rit een alternatieve route te kiezen. Het grootste deel van de weggebruikers ontvangt tijdens het rijden geen actuele verkeersinformatie via slimme systemen anders dan de radio. Verder zijn automobilisten tevreden over het uitzicht op het landschap en het opgeruimd en schoon zijn van de wegen.

Tweejaarlijks wegbelevingsonderzoek door Platform WOW
Het wegbelevingsonderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders (Platform WOW) in samenwerking met verschillende gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. Weggebruikers is via een online vragenlijst gevraagd naar hun ervaringen over de weg waar zij hun laatste rit hebben gemaakt.

Belevingsonderzoeken (https://www.platformwow.nl/themas/belevingsonderzoeken-1897)

Website Platform WOW

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top