Automatische detectie van weg-defecten

Automatische detectie van weg-defecten

Stel je voor dat organisaties niet langer inspecteurs de weg op hoeven te sturen om weg-defecten waar te nemen, maar beschadigingen aan wegen met kunstmatige intelligentie kunnen detecteren.

 

En volledig objectief, vanuit hoge resolutie foto‘s en LiDAR data, de ernst, omvang en classificatie van de defecten kunnen bepalen. Dit heeft grote impact op de efficiëntie van wegverbetering.

Arcadis en Cyclomedia
Unieke samenwerkingen resulteren in unieke producten. Cyclomedia en Arcadis hebben hun kennis bij elkaar gebracht en via kunstmatige intelligentie de weginspecteur nagebootst. Cyclomedia is verantwoordelijk voor de jaarlijkse opnamen van hoge resolutie panorama beelden en LiDAR puntenwolken. Als toonaangevende expert op het gebied van wegdekanalyse, ontwikkelde Arcadis het algoritme waarmee wegdefecten automatisch worden gedetecteerd.

Omvang en positie
De LiDAR puntenwolk van Cyclomedia is een extreem gedetailleerde, 3D-weergave van Nederland. Met deze fotorealistische databron kunnen de grootte en positie van een weg-defect precies bepaald worden.

Ervaren weginspecteurs
Het algoritme wordt getraind en gevalideerd door de ervaren weginspecteurs van Arcadis. Deze weginspecteurs hebben hun diepgaande kennis van de gangbare methodes om weg-defecten te classificeren ingebracht in het algoritme. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van de waarneming van weg-defecten.

Uniform, objectief en constant
Een algoritme kent geen goede of slechte dagen. De analyseresultaten zijn altijd objectief, en volledig uniform. Verschillen in interpretatie van weg-defecten behoren tot het verleden. Daarnaast kan de analyse jaarlijks worden herhaald, zodat verschillende jaren goed met elkaar te vergelijken zijn.

Budget efficiënt besteed op de juiste plek
Met het algoritme worden wegsegmenten van 100 en 1000 meter geclassificeerd conform richtlijnen van de CROW of Rijkswaterstaat. Zo wordt direct inzichtelijk welke wegsegmenten het eerst onderhouden moeten worden. Het beschikbare budget voor wegverbetering wordt zo besteed op de plek waar het de grootste impact heeft voor de weggebruiker.

Website CycloMedia

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top