Autodesk introduceert Forma voor next-gen gebouwontwerp in de cloud

Autodesk introduceert Forma voor next-gen gebouwontwerp in de cloud

Autodesk, Inc. heeft de eerste reeks mogelijkheden van Autodesk Forma bekendgemaakt. Autodesk Forma is een industry cloud welke de workflows van teams die gebouwde omgevingen ontwerpen, bouwen en exploiteren samenvoegt en unificeert. De eerste reeks mogelijkheden van Forma zijn gebaseerd op Spacemaker.

Ze zijn gericht op de beginfase van het plannings- en ontwerpproces en bieden geautomatiseerde en AI-gestuurde inzichten die het onderzoeken van ontwerp-concepten vereenvoudigen, repetitieve taken verlichten en helpen met het evalueren van omgevingskwaliteiten rondom een bouwlocatie. Hierdoor hebben architecten de tijd om zich te concentreren op creatieve oplossingen.

 

“Forma geeft architecten de flexibiliteit iteratief in plaats van volgordelijk te werken tussen planning en gedetailleerd ontwerp, wat de prestaties die zij kunnen realiseren enorm vergroot”, aldus Amy Bunszel, Executive Vice President Architecture, Engineering & Construction (AEC) Design Solutions bij Autodesk. “Van het snel evalueren van een groot aantal factoren – van zon en wind tot geluid en operationele energie – tot het verplaatsen van rekentaken naar de cloud en vloeiend werken tussen Forma en Revit. Forma levert een grote meerwaarde op voor onze klanten”.

“We zijn verheugd dat we met Autodesk Forma de volgende evolutie van Spacemaker op de markt kunnen brengen. Bestaande klanten zullen een soepele overgang naar Forma ervaren en profiteren van de nieuwe mogelijkheden die zijn toegevoegd”, aldus Carl Christensen, co-founder van Spacemaker. Hij leidt de Unified Design-afdeling van Autodesk, die zich inspant om resultaatgericht ontwerpen in één platform te introduceren in AEC-sector. “Om betere resultaten te bereiken, moet je alle beschikbare data zo vroeg mogelijk in het bouwproces benutten. Forma biedt architecten datagestuurde inzichten en helpt hen beslissingen te nemen terwijl ze aan het ontwerpen zijn, om ruimtes te creëren die voor iedereen zo optimaal mogelijk zijn. De release van vandaag is nog maar het begin.”

Forma’s gebruiksvriendelijke real-time analyses geeft gebruikers data over essentiële factoren zoals dichtheid en omgevingskwaliteiten zoals zonlicht, daglicht, wind en microklimaat.

Forma zal gebruikers helpen om snel tientallen ontwerp-opties te evalueren en de gewenste kwaliteit van een ontwerp te optimaliseren. De productiviteit zal hoger zijn doordat projecten snel kunnen worden opgezet. Dat is mede mogelijk omdat gebruikers toegang hebben tot laagdrempelige geavanceerde functionaliteiten waarvoor geen diepgaande technische expertise nodig is. Dit alles zal architectenbureaus helpen tegemoet te komen aan toenemende eisen van klanten, en hogere kwaliteit te leveren waardoor meer offertes gewonnen worden en de groei van het bedrijf gestimuleerd wordt.

De eerste mogelijkheden van Autodesk Forma omvatten:

  • Contextual modeling – dit vereenvoudigt drastisch het proces om een nieuw BIM-project op te zetten. Gebruikers kunnen nu binnen enkele minuten een 3D-model van het hele project opzetten, hun eigen data invoeren of datasets kopen voor geselecteerde regio’s, allemaal naadloos binnen Forma.
  • Conceptual design capabilities – dit biedt freeform building design tools waarmee gebruikers hun ontwerpideeën creatief kunnen vormgeven en in slechts enkele minuten complexe ontwerpen volledig in 3D kunnen maken.
  • Automation – versnelt radicaal de vroege verkenning van ontwerpconcepten. Met eenvoudige maar krachtige parametrische tools kunnen gebruikers snel vele ontwerpconcepten en variaties daarop ontwikkelen, om te garanderen dat alle mogelijke oplossingen worden onderzocht, zodat ze weer snel tijd hebben om zich te concentreren op hun creativiteit.
  • Machine learning – voert real-time analyses uit over dichtheid en belangrijke omgevingskwaliteiten zoals zonlicht, daglicht, wind en microklimaat, zonder dat gebruikers diepgaande technische expertise nodig hebben. Analyses van omgevingsfactoren kunnen nu vanaf dag één van het ontwerpproces worden uitgevoerd, om te voldoen aan duurzaamheidseisen en -doelstellingen.
  • Revit add-in – biedt een bestandsvrije synchronisatie tussen Forma en Revit, waardoor gebruikers hun Forma-data in Revit kunnen uitwerken en daarna voor analyse kunnen terugbrengen naar Forma.

Met Forma biedt Autodesk nu een volledige end-to-end oplossing voor het ontwerpen van gebouwen – van de vroege ontwerpfase tot het ontwerp in Revit met zijn uitgebreide ecosysteem van oplossingen en tools, waaronder Autodesk Construction Cloud. Voor bestaande abonnees is Forma nu opgenomen in Autodesk’s AEC Collection.

“Dit is nog maar het begin”, vervolgt Bunszel. “Ik kijk uit naar de verdere uitbreiding van Forma, waarbij we BIM herdefiniëren en gebruikers zich kunnen focussen op de resultaten in plaats van modelleren, en het verbinden van data, teams en workflows gedurende alle fases van projecten.”

Website Autodesk

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top