Archicad 25 in teken van open BIM en interoperabiliteit

Archicad 25 in teken van open BIM en interoperabiliteit

Dat in juli Archicad 25 is gepresenteerd door Graphisoft, zal geen verrassing zijn voor de kenners. Wat wel opmerkelijk was, was de mededeling tijdens de bijbehorende persconferentie dat de ontwikkelaar een van de beste jaren ooit had gehad. En dat te midden van een pandemie, die toch voor veel bedrijven een omzetverlies betekende.

 

Duke Ellington School of the Arts van architect cox graae + spack architects | LBA Joint Venture. © Chris Ambridge

Graphisoft heeft actief ingegrepen op het moment dat duidelijk werd wat de gevolgen van de COVID-epidemie waren voor ontwerpers en hun werk. Door noodlicenties te introduceren  konden de tot thuiswerk veroordeelde eindgebruikers toch aan de slag met Archicad. Daarbij bood Graphisoft ook alle gebruikers  de toegang tot BIMcloud as a Service, software voor teamsamenwerking op afstand. Huw Roberts, CEO van Graphisoft, was dan ook vol goede moed over de toekomst: “Met 2020 als ons beste jaar ooit, hebben we hoge verwachtingen voor 2021 en verder.”

Tijdens de persconferentie ging Roberts ook in op het belang van Twinmotion. Deze software is in Archicad geïntegreerd met de Direct Link plug-in en draagt bij aan snellere 3D-ontwerp als visualisatieworkflows omdat het in korte tijd hi-res afbeeldingen, panorama’s en 360-gradenvideo’s kan produceren. Dankzij de koppeling wordt zowel het Archicad- als het Twinmotion-model in real time gesynchroniseerd. Alle wijzigingen in het Archicad-model vinden daarbij automatisch plaats, alhoewel het ook mogelijk is om handmatig vanuit Archicad te exporteren door Archicadmodellen op te slaan als TMA-bestanden. Daarnaast ondersteunt Twinmotion import uit bijna alle 3D-modelleringspakketten via FBX-, SKP-, C4D- en OBJ-formaten.

Op het gebied van uitwisseling en ondersteuning is het overigens ook vermeldenswaardig dat NVIDIA dit jaar de NVIDIA Omniverse Archicad Connector Plug-in Toolkit beschikbaar heeft gesteld voor Archicad-gebruikers. Deze laatsten kunnen hiermee modellen naar de Omniverse Nucleus-live-server sturen, waarna ze niet alleen gebruik kunnen maken van de Omniverse-weergavetools, maar ook alle Omniverse-applicaties kunnen openen.

Uitwisseling en samenwerking
De verschillende plug-ins werden natuurlijk niet voor niets genoemd bij de presentatie van Archicad 25. Samenwerken is een zeer belangrijk thema bij de ontwikkeling van de software, niet alleen onder invloed van de pandemie, en versie 25 ondersteunt dan ook meer dan veertig formaten voor im- en export, waaronder natuurlijk DWG en PDF en de open-BIM- formaten IFC en BFC. Voor de uitwisseling met Revit is daarnaast een verbeterde operabiliteit met Revit en Revit MEP 2021 gerealiseerd. Het is mogelijk om RFA-bestanden te importeren als Archicad Objecten en MEP-onderdelen te maken vanuit Revit Family-bestanden. Vanuit Archicad zijn 3D-modellen te exporteren als Revit 3D-geometrie, terwijl 3D RVT-modellen ook te hotlinken zijn. Omdat Archicad 25 ook om kan gaan met het Disciplinefilter van Revit, zal een hotlink naar een Revit-bestand ervoor zorgen dat Archicad exact datgene bevat wat er in Revit te zien is.

Wanneer het over samenwerken binnen Archicad-verband gaat, is het onmogelijk om BIMx niet te noemen. Deze presentatie- en overlegtool voor projectbetrokkenen is bedacht om het gat te kunnen overbruggen tussen de ontwerpstudio en de bouwplaats. BIMx gebruikt daarbij het zogenaamde BIM Hyper-model, een game-achtige navigatietool die het ook voor niet-professionals mogelijk maakt om het gebouwmodel te verkennen en de projectonderdelen te begrijpen. De software integreert 2D-documentatie met het 3D BIM-model, wat is te benaderen op elk mobiel apparaat. Hierbij kan de kijker realtime doorsneden maken, afmetingen controleren en opmerkingen plaatsen. Ook het hiervoor al genoemde BIMcloud is voor Graphisoft een belangrijke oplossing binnen de samenwerkings- en uitwisselingsstrategie. De software is beschikbaar in zowel private als publieke configuraties op standaard hardware, waarmee het geschikt is voor zowel grote als kleine ondernemingen. Zowel BIMcloud als BIMx zijn geïntegreerd in Archicad 25 en verder uitgebreid ten opzichte van vorige versies, zodat ze elkaar versterken. BIMcloud is gereboot en heeft een capaciteit gekregen van honderdduizend bestanden. Ook is het meer open geworden zodat gebruikers al hun projectbestanden kunnen opslaan op één enkele locatie. De BIMx desktop viewer is daarbij toegankelijk vanuit BIMcloud en in staat om alle 2D- en 3D- bestanden te openen. Belangrijk daarbij is dat de nieuwe 3D BIMx-engine hierbij ook beschik- baar is voor Android-gebruikers.

Ontwerpfunctionaliteit
Niet alleen de uitwisseling kreeg de nodige aandacht bij de ontwikkeling van Archicad 25, er is ook genoeg nieuwe en verbeterde functionaliteit te vinden in de release. Zo is er nieuw woon- en commercieel meubilair beschikbaar en kan een ontwerper 39 nieuwe eigentijdse meubels en decoratieobjecten inzetten: nieuwe modulaire keukenkasten, slaapbanken, kledinghangers, gordijnen, kapstokken, tafels, stoelen, matrassen en grills maken nu deel uit van de standaard Archicad-bibliotheek die inmiddels in totaal al meer dan 1.300 parametrische objecten bevat.

Wie snel wil schakelen tussen 2D- en 3D- weergaven, kan dit ook makkelijker doen in de nieuwe versie van Archicad. Een ontwerper die werkt in 3D, maar snel een onderdeel in 2D wil bewerken, kan naadloos overstappen door het element te selecteren en te openen in een andere weergave. Het heen en weer bewegen van 2D naar 3D is daarbij net zo eenvoudig.

Archicad 25 bevat de mogelijkheid om polygonale wandopeningen aan te maken die exact overeenkomen met de bijbehorende MEP-elementen. Dit resulteert niet alleen in een gedetailleerder model, maar zorgt ook voor een nauwkeurigere opgave van de hoeveelheden in het model.

Wie organische ontwerpen wil importeren, is in Archicad 25 ook beter af dan voorheen, aangezien het pakket een verbeterde uitwisseling met Rhino 6 en 7 bevat. De ontwerper kan nu Rhino 6- en Rhino 7-bestanden im- en exporteren en de modellen vervolgens meenemen in een Archicad-workflow.

Structurele analyse
Voor structurele analyses zijn de zogenaamde Generation Rules aangepast. Deze regels helpen veel handmatig werk voorkomen bij het opzetten van een model voor structurele analyse. Hiervoor zijn onder andere verbeteringen doorgevoerd van de functies Offset Adjustment en Connection Range, terwijl overlappende onderdelen in 2D-elementen automatisch worden verwijderd. Bij de export van structurele elementen als onderdeel van op SAF gebaseerde gegevensuitwisseling, wijst Archicad 25 de elementen automatisch toe aan profielen, op basis van een vooraf gedefinieerde of aangepaste database.

Voor de verwerking van structurele belastingen geldt dat engineers in hun eigen analysetools belastinginformatie aan het model kunnen toevoegen. Bij het openen van het SAF-model van de engineer geeft Archicad 25 correct belastingen en belastinggegevens weer. Constructeurs kunnen bovendien ook nieuwe belastingen aanpassen of toevoegen in het Archicad-model.

Met betrekking tot visualisatie zal  Archicad 25 oppervlaktetexturen direct weergeven in doorsnedes en aanzichten zonder dat hier het gebruik van extra bewerkingssoftware voor nodig is. Ook zijn er realistische opties voor zachte schaduwen en dekking op texturen beschikbaar. De zachte schaduwen zijn te gebruiken om contouren en diepte toe te voegen aan oppervlakken in doorsneden en aanzichten. Voor Mac-gebruikers geldt daarnaast nog dat het 3D-renderen sneller gaat dan ooit tevoren: Archicad maakt in deze versie gebruik van Metal, de nieuwe grafische API van Apple, ter vervanging van Open GL. Metal heeft vrijwel directe toegang tot de grafische processor, wat resulteert in hogere rendersnelheden.

KeyMember Editie
Binnen de KeyMember Editie van KUBUS, speciaal ontwikkeld voor de Nederlandse en Vlaamse markt, mag de gebruiker dit jaar ook verschillende innovaties verwachten. Zo kunnen Cross Laminated Timber (CLT-) en HSB-projecten worden gemodelleerd door gebruik te maken van de nieuwe KeyMember-template en bijgeleverde modules. Dit sluit aan op de ontwikkelingen binnen de markt, waar de vraag naar circulair bouwen onverminderd toeneemt. Archicad 25, inclusief de KeyMember Editie, is vanaf september beschikbaar in Nederland en Vlaanderen.

Website Graphisoft

Website KUBUS

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top