Integraal ontwerpen speerpunt Archicad 24

Integraal ontwerpen speerpunt Archicad 24

Open BIMcloud-omgeving voor samenwerking


GRAPHISOFT heeft deze zomer Archicad 24 uitgebracht. Voor deze versie van de BIM-oplossing is ingezet op innovatie op het gebied van integraal ontwerpen, bidirectionele workflows en modelcontrole. Met een focus op de afstemming van het ontwerp met constructeurs en installateurs.

Door de redactie

GRAPHISOFT heeft nieuwe visusalisatietools toegevoegd aan Archicad 24. Hier de Merdeka 118-toren in Maleisië van het Australische bedrijf Fender Katsalidis. © Fender Katsalidis

Opvallend in Archicad 24 is de volledige ‘open’ BIMcloud-omgeving waarin alle verschillende ontwerpdisciplines met elkaar samenwerken. Informatie-uitwisseling vindt direct plaats en het documentbeheer gebeurt volledig in de cloud. Alle partijen hebben daarmee inzicht in dezelfde gegevens op hetzelfde moment.

MEP-Modelleren
Met de nieuwe integrale MEP-tool zijn kanalen, leidingen en technische systemen te modelleren, waardoor het model completer en nauwkeuriger wordt. Eventuele clashes worden tevens eerder in het ontwerpproces gedetecteerd. Daarnaast bieden geautomatiseerde scripts de mogelijkheid om herhaalde en tijdrovende handelingen eenvoudig en in één keer uit te voeren. In Archicad 24 is het mogelijk om met BIMx realtime te renderen. Het ontwerp komt direct tot leven en laat meteen zien of het naar wens wordt. De nieuwe 3D-motor met Live Ambient Occlusion biedt daarnaast de mogelijkheid om vier tot vijf keer grotere modellen dan voorheen te openen, zonder lange laadtijd. Met BIMx PRO kunnen zelfs modellen van onbeperkte grootte worden geopend. En dankzij de nieuwe API-koppeling is BIMx PRO ook met andere systemen te verbinden.

Interieurobjecten
Naast de hierboven genoemde grote veranderingen zijn er met het verschijnen van de nieuwe versie ook talloze kleinere aanpassingen doorgevoerd in Archicad. Voor ontwerp en visualisatie geldt dat sfeerbeelden meer expressie krijgen dankzij de nieuwe interieurobjecten en dat de presentatietool ook is verbeterd. De Additional Surface Catalog is ook geüpdatet en bevat meer dan vijfhonderd materialen, waaronder die voor realistische metalen oppervlakken. De ondersteuning van ‘dark mode’ biedt daarnaast een zwarte achtergrond en werkt volgens de ontwikkelaars van het pakket daarmee rustgevend.
High-end visualisaties van BIM-projecten zijn te maken met de Archicad-Twinmotion Direct Link. Twinmotion 2020 is daarbij overigens gratis voor Archicad 24-gebruikers die beschikken over een subscription.

Constructieve analyse
In Archicad 24 is een constructieve analyse mogelijk van het bouwkundige model. Opvallend hierin is de geavanceerde samenwerkingsflow met constructeurs, op basis van een automatisch gegenereerd constructiemodel. Deze bidirectionele werkwijze voorkomt daarmee fouten en dubbel werk. Aanpassingen worden meteen doorgevoerd en zijn direct zichtbaar voor beide partijen. Ook zijn nieuwe analysetools toegevoegd. Voor de analyse geldt dat het ingebouwde model-checking helpt om sneller beslissingen te nemen.
Om de samenwerking met derden te kunnen stroomlijnen, beheert Archicad 24 issues en issuemanagement op één centrale plek. Bij wijzigingen in het model worden vervolgens notificaties gestuurd naar de belanghebbenden terwijl de online design hub ideeën, concepten en ontwerpen samenbrengt.

Website KUBUS

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top