ArchiCAD 21 na de zomer beschikbaar

ArchiCAD 21 na de zomer beschikbaar

Graphisoft heeft ArchiCAD 21 aangekondigd; de nieuwste versie van hun BIM-software. De belangrijkste ontwikkeling is het volledig vernieuwde trap-gereedschap, inclusief de innovatieve Predictive Design-technologie waarmee mogelijke ontwerpkeuzes tijdens het modelleren van de trap worden doorgerekend en voorgesteld. In combinatie met de nieuwe Railing tool biedt het hoge ontwerpsnelheid. Andere belangrijke speerpunten zijn de ondersteuning van alle mogelijke classificatiesystemen en de verbeterde IFC import- en exportmogelijkheden.

Peter Temesvari, directeur productmanagement bij Graphisoft: “Het nieuwste generatie trap-gereedschap neemt alle belemmeringen weg voor een creatieve workflow. De modelleur kan zich volledig richten op het ontwerp, waardoor het creatieve proces leuk én productief wordt.”

Nieuw trap-gereedschap introduceert Predictive Design

Dankzij vooraf ingegeven voorwaarden blijft de trap gedurende het modelleren voldoen aan belangrijke eisen zoals regelgeving en ergonomie. Dit ondersteunt het creatieve proces en vereenvoudigt de complexe taken voor de modelleur. Daarbij berekent de innovatieve Predictive Design-technologie op de achtergrond duizenden ontwerp-opties op basis van wat er al gemodelleerd is. Een grafische preview maakt vervolgens de mogelijke ontwerpkeuzes inzichtelijk.

Het nieuwe reling-gereedschap plaatst een leuning met slechts één klik aan weerszijden van de trap, of kan zelfs gekoppeld worden aan andere constructies. Wijzigingen in de constructie of trap worden automatisch doorgevoerd in de reling. Volledige vormvrijheid wordt geboden doordat de losse elementen afzonderlijk aanpasbaar zijn. Het reling-gereedschap biedt hoge ontwerpsnelheid, zeker in combinatie met het nieuwe trap-gereedschap.

Open BIM workflow-verbeteringen

ArchiCAD 21 ondersteunt alle classificatiesystemen. Bijvoorbeeld nationale standaarden zoals BIM basis ILS en Cobie, of een eigen bureaustandaard. Elke gewenste informatieset (classificatie) kan bij een export aan IFC gekoppeld worden.

Met de vernieuwde importmogelijkheden voor IFC worden IFC-modellen als hotlink geplaatst waardoor ze direct te coördineren en filteren zijn op inhoud. Daarnaast zijn ze eenvoudig te updaten en zelfs aan te passen binnen ArchiCAD. De nieuwe Collision Detection kan ingezet worden om clashes en ontwerpfouten op te sporen in het model. Deze functionaliteit kan zelfs clashes vinden met gelinkte IFC-modellen, voor een optimale samenwerking met andere disciplines.

“De nieuwe mogelijkheden van het flexibele classificatiesysteem en gelinkte IFC files geven ArchiCAD-gebruikers sterke gereedschappen voor de coördinatie met projectpartners”, aldus Ronald de Graan, directeur productmanagement bij KUBUS. “De interne clash-detectie helpt de architect hierbij om een leidende rol als modelcoördinator te vervullen.”

ArchiCAD 21 zal na de zomer beschikbaar zijn in Nederland en Vlaanderen. Op 9 mei wordt de nieuwe versie gepresenteerd via een online livestream.

 

Website KUBUS / ArchiCAD
Website KUBUS / Nieuwe features ArchiCAD

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top