Antea Group krijgt bijzondere werknemer: ‘robothond Spot’

Antea Group krijgt bijzondere werknemer: ‘robothond Spot’

Hij loopt op vier poten, zit boordevol sensoren en laat zichzelf zelfstandig uit. De ingenieurs en adviseurs van Antea Group verwelkomen een bijzondere collega: robothond Spot.

 

De komende maanden wordt hij getraind voor het echte werk. Hiermee is Antea Group het allereerste ingenieurs- en adviesbureau in Nederland dat de robothond gaat inzetten voor zijn dienstverlening.

Spot
Spot is ontwikkeld door het Amerikaanse Boston Dynamics en werd vorig jaar in productie genomen. In Europa lopen er nog maar enkele broertjes en zusjes van de robothond rond. Dit weerhield Antea Group er niet van om te investeren in Spot. Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland: “Dankzij nieuwe technologie willen wij onze manier van werken continu slimmer maken om klanten betere oplossingen te bieden. Spot heeft alles in zich om ons hierbij te ondersteunen.”

 

Inspecties
“Spot is next level als het gaat om robotisering”, stelt Mark van Esterik, change manager Innovatie. “Hij loopt op vier poten, kijkt en voelt met zijn camera’s en sensoren. Hij kan taken uitvoeren die voor mensen gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan inspecties in een omgeving waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Of aan locaties die voor mensen lastig toegankelijk zijn. Spot is zelflerend en kan zelfstandig werken. Het is bizar om te zien: hij kiest zelf z’n routes en neemt moeiteloos de trap. Daarnaast kunnen wij Spot, afhankelijk van het type werk, voorzien van bijvoorbeeld een 360 graden camera, robotarm of Lidar-technologie.”

Inwerkperiode
De komende maanden wordt Spot ingewerkt bij klanten. De focus ligt hierbij in eerste instantie op inspectiewerkzaamheden. Van Esterik: “We voeren jaarlijks bij tientallen klanten inspecties uit op het gebied van brand-, milieu- en machineveiligheid. Dankzij Spot kun je dit effectiever en veiliger doen: je hoeft bedrijfsprocessen bijvoorbeeld niet per se stil te leggen. De komende periode onderzoekt Antea Group op welke plekken de robothond zich in zijn element voelt.”

De komst van de robothond past in het 1001-Dagenplan van Antea Group. Met dit plan wil het bureau de komende jaren onder andere zijn innovatiekracht vergroten. Naast robotisering zet het ingenieurs- en adviesbureau onder meer in op digitalisering van adviesdiensten en de inzet van Artificial Intelligence.

Website Antea Group

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top