Antea Group en KPN zetten nieuwe stap in data-gedreven werken

Antea Group en KPN zetten nieuwe stap in data-gedreven werken

Antea Group en KPN hebben een samenwerkingsverband gesloten betreffende het gebruik van de Data Services Hub (DSH).

Antea Group is hiermee het eerste ingenieurs- en adviesbureau in Nederland dat via de DSH grote hoeveelheden data veilig kan inwinnen en ontsluiten voor klanten. “Een belangrijke versnelling in het data-gedreven werken waar steeds meer overheden voor kiezen”, stelt Tanja Lendzion, CEO van het ingenieurs- en adviesbureau.

De rol van data in onze leefomgeving groeit. Zo gebruiken steeds meer gemeenten real-time omgevingsdata om hun doelen te bereiken. Denk aan gegevens over de luchtkwaliteit of geluid. Maar ook aan data over de openbare verlichting, riolering of het gebruik van infrastructuur. Dit biedt waardevolle input om betere plannen en begrotingen te maken. Data-gedreven werken resulteert daarnaast in beter onderbouwde keuzes, kostenbesparingen en accurate voorspellingen.

Veilig, schaalbaar en betrouwbaar
Deze groeiende vraag naar data brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Léon Verhoeven, Businesslijndirecteur Data & Realisatie van Antea Group: “We halen steeds grotere hoeveelheden data binnen. Afkomstig van sensoren, maar ook van andere databronnen. Al die data wil je op een veilige en betrouwbare manier verzamelen en ontsluiten. De Data Services Hub zorgt hiervoor. Via dit platform zijn we in staat om meerdere datastromen op een neutrale plek binnen te laten komen en vervolgens veilig te ontsluiten naar de applicaties en tools van gebruikers.”

Samenwerking
KPN is dankbaar voor het vertrouwen en kijkt uit naar de samenwerking met Antea Group. Rutger Borst, business development manager van KPN: “De domeinexpertise van het ingenieurs- en adviesbureau kan optimaal worden omgezet in waarde door het gebruik van de Data Services Hub. Het stelt Antea Group in staat om in korte tijd nieuwe diensten te ontwikkelen die snel opschaalbaar zijn.”

Pilot met straatverlichting
Om tot een partnership te komen, initieerden KPN en Antea Group dit jaar een pilot in de gemeente Dronten. Hierbij werd de beheersoftware van de gemeente voorzien van extra datastromen afkomstig van de Signify-straatverlichting. Op basis van deze data kon de gemeente exact in kaart brengen welke kostenreductie Ledverlichting met zich meebrengt ten opzichte van de traditionele armaturen. Daarnaast werd sensordata ontsloten om de kwaliteit van de leefomgeving te monitoren. Dit is van groot belang met het oog op de invoering van de omgevingswet begin 2022.

Over de DSH
Met de Data Services Hub wil KPN samen met Antea Group een verbindende rol spelen in de digitale transformatie van Nederland. Voor nieuwe, vaak data gedreven dienstverlening, zijn connectiviteit en efficiënte dataverwerking de basis. Met de Data Services Hub, een zgn. Platform as a Service, worden organisaties in staat gesteld data real-time te transporteren, te verrijken, op te slaan en uit te wisselen met derden. De dataleverancier blijft eigenaar van de data en bepaalt wie, wanneer en onder welke voorwaarden, toegang krijgt tot de informatie. De Data Services Hub wordt onder meer ingezet in het Partnership Talking Traffic van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarbij de hub real-time data uitwisselt tussen verkeerssystemen en navigatietoepassingen van weggebruikers voor een betere doorstroming van het verkeer.

Website Antea Group

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top