Amsterdam telt in totaal 1680 bruggen. Daarvan hebben er 346 nu een officiële naam. De overige 1334 bruggen hebben nog geen officiële naam en kunnen dus worden vernoemd naar Amsterdammers die veel hebben betekend voor de stad of naar andere bijzondere mensen. Daarnaast wil de gemeente graag dat alle bruggen een officiële naam krijgen. Dat is niet alleen leuk, maar het is ook belangrijk dat bruggen bij iedereen bekend zijn onder dezelfde noemer, bijvoorbeeld omdat er dan geen verwarring kan ontstaan als hulpdiensten met elkaar communiceren.
Het college roept Amsterdammers dan ook op met voorstellen te komen. Dit is in lijn met het voorstel van de VVD (‘Bruggen slaan naar een Amsterdams verleden’) dat na de zomer zal worden besproken in de gemeenteraad. Dit voorstel is er vooral op gericht om burgers en ondernemers actief te betrekken bij het vernoemen van de 1334 naamloze bruggen.
Liefdesbruggetje en 61 andere namen officieel gemaakt
Om alle naamloze bruggen te kunnen vernoemen, heeft de gemeente eerst een administratieve handeling moeten uitvoeren. Van alle niet-officiële namen is bekeken welke er officieel konden worden vastgesteld. Daarmee zijn 62 brugnamen officieel gemaakt, waaronder bijvoorbeeld de Duizendste Brug (West), het Liefdesbruggetje (Oost) en de Warmoesbrug (Centrum). 88 bruggen die geen officiële namen hadden, maar in de volksmond wel een officieuze naam hebben, zijn uit de gemeentelijke registratie verwijderd.
Nu deze administratieve handeling is verricht, staat niets de Amsterdammers meer in de weg om met suggesties te komen om een brug te vernoemen. De criteria die daarvoor zijn vastgesteld zijn te vinden op de website van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR). Hier is ook terug te vinden hoe een voorstel voor een brugnaam kan worden ingediend.
Filmpje: Brugnamen in Amsterdam