Allround inzetbaarheid technici belangrijkste marktontwikkeling

Allround inzetbaarheid technici belangrijkste marktontwikkeling

De allround inzetbaarheid van technici wordt door technisch Nederland gezien als de belangrijkste ontwikkeling van dit moment (21 procent). Dit blijkt uit de derde editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, aanbieder van trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. 969 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Naast allround inzetbaarheid is ook het borgen en bijbrengen van kennis en kunde belangrijk binnen de technische branche (20 procent). De top drie marktontwikkelingen wordt afgesloten met het tekort aan technici (18 procent).

Tekort aan technici hoger op de agenda

De afgelopen jaren plaatst de technische branche het tekort aan technici steeds hoger op de agenda. In 2016 vond ruim de helft van de respondenten allround inzetbaarheid van technici de belangrijkste ontwikkeling (55 procent). Automatisering (18 procent) en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde (15 procent) stonden toen ook in de top drie. De uitkomsten van 2017 zagen er heel anders uit. Allround inzetbaarheid van technici en het borgen en bijbrengen van kennis en kunde stonden op de gedeelde eerste plaats. Beiden scoorden 21 procent. Automatisering maakt plaats voor het tekort aan technici (13 procent). Dit jaar wint laatstgenoemde opnieuw terrein als belangrijke ontwikkeling.

John Huizing, directeur bij ROVC: “Het tekort aan technici en allround inzetbaarheid hangen nauw met elkaar samen. Het allround opleiden van technici is in mijn ogen de oplossing om het structurele tekort terug te dringen. Dit verkleint de mismatch. De automatisering en toenemende integratie van intelligente technieken vragen om een nieuw en breder pakket aan vaardigheden. Allround opleiden biedt uitkomst voor bedrijven, omdat technisch medewerkers multi-inzetbaar worden. Het werkt ook positief voor de technicus zelf, want door zijn vaardigheden uit te breiden versterkt hij zijn positie op de arbeidsmarkt.”

Het rapport: de ROVC TechBarometer 2018

De ROVC TechBarometer geeft inzicht in de relevante trends voor de techniek. Het rapport is gratis aan te vragen via de ROVC-website.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top