Alliander krijgt award voor innovaties met geo-informatie

Alliander krijgt award voor innovaties met geo-informatie

Alliander heeft op de Esri GIS Conferentie 2017 de Nederlandse ‘Enterprise GIS Award’ uit handen van de directeur van Esri Nederland, Ed van Ingen, gekregen.

De award is een erkenning voor de continue ontwikkeling die het bedrijf doormaakt bij de inzet van geo-informatie. Het gaat onder andere om de ontwikkelingen rondom (predictive) analytics, integratie van real time data in het geo-informatie platform en mobiele toepassingen voor monteurs. Voorbeelden zijn een offline mobile assetviewer voor Android tablet, apps met schematische weergaven van midden- en laagspanning netwerken, geodiensten voor storingsafhandeling en de integratie van ArcGIS en SAP HANA.

Energietransitie
Alliander staat met de energietransitie voor een substantiële uitdaging. Diverse scenario’s worden in kaart gebracht om netwerken zo efficiënt mogelijk klaar te maken voor een toekomst met veel meer dynamiek in vraag en aanbod van energie. Het onderkennen van regionale verschillen is daarbij van groot belang. Alliander ontwikkelt daarom verschillende regio-gebaseerde predictive analytics toepassingen waarbij (big) data uit verschillende interne- en externe bronnen geconsolideerd wordt op basis van locatie. De technologische basis die hiervoor ingezet wordt is een geïntegreerd Esri-SAP HANA platform.

Geodiensten en MAG-applicatie
Een gebruiksvriendelijke, schaalbare, betrouwbare informatievoorziening voor monteurs in het veld is een belangrijke voorwaarde voor een efficiënte en veilige werkomgeving. Met name als het gaat om storingsafhandeling is het van belang dat buitendienstmedewerkers inzicht hebben in asset- en netwerkinformatie, ook als er geen internetverbinding (mogelijk) is. Alliander heeft daarom een mobiele app ontwikkelt die ook offline over de juiste gegevens en functies beschikt. Alliander heeft voor dit doel de zogenaamde MAG-app ontwikkelt op basis van de ArcGIS SDK voor Android.

Ed van Ingen: ”Met de verschillende tools die Alliander heeft ontwikkeld hebben ze een grote stap gezet in het oplossen van de uitdaging die de energietransitie met zich meebrengt. Alliander toont aan dat geo-informatie een belangrijke en onmisbare rol speelt in het dagelijks werk. De award is een beloning en een aanmoediging voor de komende jaren.”

Walter van Boven, IT Manager bij Alliander, geeft aan dat Alliander de award ziet als een blijk van waardering voor alle betrokken Alliander medewerkers en als aanmoediging om in de komende jaren het belang van geo-informatie binnen én buiten de Alliander verder uit te dragen.

Website Esri

Website Alliander

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top