Al 25 jaar de juiste richting

Al 25 jaar de juiste richting

Rond het millennium ontstond de kreet van Geometius: “de juiste richting”.

Dit verwijst naar plaatsbepaling en navigeren, maar ook naar de koers van Geometius.

In gesprek met directeur Jasper Ambagtsheer over het jubileum en de toekomst.

Het verhaal begint in 1994
Henk Schuringa richt dan Geometius op. Het verhaal van Jasper en Geometius begint in 1996 wanneer hij begint bij Commetius (het tweede Metius-bedrijf). De nieuwe technologie (GPS met hoge nauwkeurigheid) en het vooruitzicht op ondernemerschap spreken hem ontzettend aan.

De keuze pakt goed uit, voor zowel Jasper als Geometius. Vanaf 2004 is Jasper, samen met Rob Bik, eigenaar van Geometius. In 2007 wordt Bartels Geodesie overgenomen.

Geometius heeft vervolgens haar portfolio uitgebreid met de verkoop van optische systemen, waaronder Total Stations en waterpasinstrumenten.

In 2010 wordt Agrometius opgericht. Geometius is al veel eerder begonnen met GPS in de landbouw. De precisie landbouw activiteiten groeiden erg hard en toen het voldoende omvang had, is er afzonderlijk bedrijf ontstaan met 100% focus op de landbouw.

In 2015 is Agrometius verkocht. Anno 2019 is Geometius en goedlopend bedrijf met bijna 30 medewerkers. Dit is met recht een mijlpaal te noemen.

Wanneer ik Jasper vraag of hij dingen anders zou aanpakken, krijg ik een duidelijk antwoord: “ Nee, op wat kleine beslissingen na, zou ik niets anders doen.”

Wat zijn de hoogtepunten de afgelopen 25 jaar?
“Dit is een lastige vraag, want er zijn vele hoogtepunten geweest. De opkomst van RDS-correctiesignalen heb ik bij Commetius van dichtbij gevolgd. De toenemende RTK-GPS nauwkeurigheden in de landmeetkundige wereld hebben een enorme verandering meegebracht.

Een groots en indrukwekkend project was de Betuweroute; de installatie van een RTK-netwerk met achttien basisstations. Ook het project in de Noordoostpolder van Future Farming was interessant, dit was de basis van Agrometius.

Het 3D-laserscannen en meten in beelden is met recht een evolutie te noemen. En dan onze belangrijkste business partner: Trimble. Het bedrijf komt steeds weer met nieuwe, innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten en heeft zelf de laatste jaren ook een kleine metamorfose ondergaan.

Het is nu echt een software-ontwikkel bedrijf geworden, waarmee onze klanten sneller en slimmer kunnen werken.”, aldus Jasper. Niet alleen de ontwikkeling van de instrumenten en toepassingen is interessant, maar ook zeker de ontwikkeling van de organisatie: “Geometius heeft door de jaren heen haar portfolio uitgebreid.

Op het moment dat Geometius in omvang is toegenomen, zijn we ook we met service, training en reparatie begonnen. Wat we verkopen wil ik ook in huis kunnen onderhouden. Op dit moment is het zo’n 35% van de omzet en de verwachting is dat dit de komen jaren gaat toenemen. Ik ben ook trots op onze hydrografische activiteiten. De samenwerking met Nederlandse baggeraars is wel een hoogtepunt te noemen in ons bestaan.”

 

Op naar de volgende 25 jaar
“Compact en slim meten, dat is de toekomst”, volgens Jasper. Hij is benieuwd hoe het meten met een smartphone zich gaat ontwikkelen. Landmeten wordt breder toegankelijk. Je hoeft niet persé een landmeetkundige achtergrond te hebben om te kunnen meten, omdat de software en techniek slimmer worden.

Ik ben nieuwsgierig naar de ontwikkeling van PAAS en laserscanning en satellietbeelden vanuit de lucht.” Jasper heeft vertrouwen in de volgende 25 jaar: “ We hebben op dit moment een goed team, waarmee wij  ontwikkelingen in de markt kunnen bijhouden.

We zijn een A-merk en breiden ons serviceniveau steeds verder uit. We zijn niet alleen een leverancier van instrumenten, maar een kennispartner die ontzorgt, opleidt en kennis deelt. Dit doen wij graag op een prettige manier. Leuk, leerzaam en lonend is hierbij ons motto. We organiseren leuk en leerzaam borrels voor de overdracht van kennis en uiteraard ter vermaak.

De cultuur is laagdrempelig en informeel. Medewerkers van Geometius krijgen veel vrijheid. Het managementteam gelooft dat met deze vrijheid de verantwoordelijkheid toeneemt en ook ruimte geeft voor creativiteit en persoonlijk ontwikkeling. Uiteraard staat de klant centraal (vrijheid is geen vrijblijvendheid). De klant moet zich welkom voelen.”

 

Jasper is nog lang niet klaar met Geometius en de wereld van Geo-ICT: “ Het vakgebied heeft me veel gebracht en ik vind het dan ook leuk dat ik iets terug kan doen voor de sector. Vanaf dit jaar maak ik onderdeel uit van het bestuur van onze branchevereniging GeoBusiness Nederland en vanaf volgend jaar ben ik ook penningmeester.

Ik ga mij (mede) inzetten voor het gezond houden van ons prachtige vakgebied. Ik wil onze belangen behartigen en kijken hoe we de ‘taart’ samen en eerlijk kunnen vergroten. Daarnaast wil ik  mensen bewust maken van het bestaan van deze sector en jongeren interesseren om te gaan studeren en werken hierin.

We zitten in een vakgebied met leuke en bevlogen mensen, die het vak serieus nemen. Er is veel kennis, maar ook bescheidenheid. Het is een wereld waarin ik mij thuis voel.”

Website Geometius

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Scroll naar top