Aftrap Beste Gebouw van het Jaar 2018

Aftrap Beste Gebouw van het Jaar 2018

De dertiende editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is gestart. Tijdens deze belangrijke architectuurprijs strijden in 2017 opgeleverde gebouwen om de titel Beste Gebouw van het Jaar 2018.

Bij deze prijs staat niet alleen de uiterlijke schoonheid van het project centraal, maar is juist de gebruikerservaring en -beleving van belang bij de beoordeling. NIOO-KNAW-directeur Louise Vet staat dit jaar aan het roer, en volgt Hans Wijers op als juryvoorzitter. De zeskoppige jury bestaat verder uit diverse invloedrijke personen uit de branche. Duurzaamheid en innovatie zijn dit jaar belangrijke pijlers. Inzenden kan tot 6 maart op de website van Beste Gebouw van het Jaar. De prijsuitreiking vindt plaats op 18 mei in Amsterdam.

De prijs hanteert vier categorieën waarin de inzenders hun projecten kunnen insturen:

  • Identiteit & Icoonwaarde (zoals Rotterdam Centraal in Rotterdam)
  • Leefbaarheid & Sociale Cohesie (zoals de Hallen in Amsterdam)
  • Particuliere Woonbeleving (zoals Zomerhuis Texel op Texel)
  • Stimulerende Omgevingen (zoals Grotiusgebouw Radboud Universiteit Nijmegen)

Binnen deze categorieën worden maximaal drie projecten genomineerd. Zij maken kans om door de jury tot categoriewinnaar of Beste Gebouw van het Jaar te worden uitgeroepen. Vorig jaar vielen OV-terminal Breda, Stadhuiskwartier Deventer, de Smaragd, Agaathhof en Joolz HQ in de prijzen.

Early bird actie

Voor het eerst werkt Beste Gebouw van het Jaar met een early bird actie. Degenen die inzenden vóór 25 februari krijgen een flinke korting op de inzendkosten. BNA-leden krijgen 50 procent korting en niet-leden kunnen rekenen op een korting van 25 procent.

Een allround jury

Het 2018-juryteam bestaat, naast juryvoorzitter Louise Vet, uit de architecten Koen van Velsen (Koen van Velsen architecten), Titia Luiten (JHK architecten) en Gijs Baks (Space Encounters), en uit Meindert Smallenbroek (directeur Energie & Omgeving bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat) en Onno Dwars (directeur van Ballast Nedam Development).

Maatschappelijke meerwaarde architectuur

De BNA wil als brancheorganisatie met Beste Gebouw van het Jaar benadrukken dat goede architectuur meer is dan mooi alleen, voor opdrachtgever, gebruiker en samenleving. Daarom de keuze voor het Beste Gebouw. Ongeacht vorm, omvang, budget of locatie van een gebouw moet de prestatie van betrokkenen excellent en evident zijn: dit is het beste wat de architectuur voor opdrachtgever en samenleving heeft opgeleverd in het afgelopen jaar.

Website Beste Gebouw van het Jaar

Lees over dit onderwerp ook het artikel BNA Beste Gebouw van het Jaar: de 2018-jury

Delen op facebook
Facebook
Delen op linkedin
LinkedIn
Delen op twitter
Twitter
Scroll naar top